main logo
5470

Pe teritoriul Moldovei sunt 8 tancuri monumente de pe vremea Marelui Război. Unde pot fi găsite

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt 8 tancuri monumente, de pe vremea Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Acestea sunt amplasate în locurile unde au avut loc cele mai crâncene bătălii.

Pe teritoriul Moldovei sunt 8 tancuri monumente. Unde pot fi găsite

În satul Coșnița, în Tiraspol – la Memorialul Gloriei, în Cornesti, în satul Pohrebia, în Cahul, în Leușeni și în satul Cinișeuți, transmite Știri.md cu referire la Tvc.md.

Reportajul următor este despre istoria unuia din aceste monumente – tancul T- 34 din Comrat.

Mult timp se credea că acest tanc a fost primul care a intrat în Comrat, unde se afla garnizoana trupelor germane. La 22 august 1944, în timpul operațiunii Iași-Chișinău, mașinăria generalului Jdanov a condus ofensiva în direcția Comrat și Leova.

Echipajul tancului locotenentului Nikolai Tretiakov a primit sarcina ca pe timp de noapte, să pătrundă în Comrat, să iasă la marginea orașului și să taie calea peste Prut a garnizoanei germane.

„Intrând cu viteză maximă în coloana armatei nemțești, a început o mare bătălie. Trei tancuri se luptau direct cu puterea vie a inamicului. Un tanc a căzut într-o groapă”, a declarat Vladislav Marinov, director al Muzeului Regional de Istorie a Găgăuziei din Comrat.

Din cele patru tancuri care au participat la eliberarea Comratului, trei au fost grav afectate, unul a scăpat ca prin miracol, iar soarta lor de mai departe nu este cunoscută. Acest tanc, devenit un simbol al Victoriei, a fost adus mult mai târziu, din Odesa.

Către momentul în care s-au apropiat principalele forțe, echipajul a distrus două tancuri germane, patru tunuri, 30 de vehicule și câteva căruțe cu soldați. Toți membrii echipajului erau răniți, iar locotenentul Tretiakov a primit arsuri grave.

„El a fost scos din tanc, ars rău și nimeni nu credea că va supraviețui. Localnicii l-au salvat”, a menționat Vladislav Marinov.

Pentru această luptă, ultima din cariera sa militară, locotenentul Tretiakov a primit distincția de erou al Uniunii Sovietice.

Anna Nicolaevna este unul dintre puținii martori rămași în viață, ai acelor evenimente. Își amintește cu lux de amănunte ziua eliberării Comratului. Seara târziu, la marginea orașului, a început un fluierat asurzitor, tunete, copiii au ieșit în stradă. O vecină a sărit și i-a târât pe toți în casă. Doar a doua zi, după ce s-au liniștit spiritele, oamenii au putut ieși pe stradă.

„Am găsit un monstru mare, din fier, stând pe marginea drumului, cu un fel de țeavă, l-am examinat. După mulți ani am aflat că era un tanc a lui Tretiakov și că am putut ieși în acea seară, pentru că aici au intrat trupele sovietice, atunci a avut loc eliberarea”, a spus Ana Jecova-Harlamenco.

Ulterior, Anna a fost unul dintre inițiatorii instalării monumentului. Căuta eliberatori și rude de-ale acestora. Prima încercare de a instala tancul în acest loc a fost făcută în anii ’70. Dar activiștii și istoricii au avut nevoie de aproape douăzeci de ani, ca abia în 1989, monumentul să fie înălțat.

„Este de datoria noastră să ne amintim ce au făceau oamenii! Ceea ce a făcut, în general, soldatul sovietic, pentru a aduce pacea și libertatea”, a menționat Ana Jecova-Harlamenco.

Până în prezent, monumentul-tanc din Comrat stă înălțat pe piedestal în amintirea lui Nikolai Tretiakov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării