main logo
3790

Patru scriitori moldoveni, agresați de structurile separatiste transnistrene

Patru scriitori și jurnaliști din municipiul Chișinău, care se îndreptau la o întâlnire cu elevii Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, au fost percheziționați și agresați de structurile transnistrene. Totul s-a întâmplat în după-amiaza zilei de astăzi, 16 septembrie.

Patru scriitori moldoveni, agresați de structurile separatisteFoto: Profimedia

Cei patru scriitori agresați sunt Dumitru Crudu, Emil Galaicu-Păun, Maria Ivanov și Elvira Moroșan, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Potrivit lui Dumitru Crudu, el și colegii săi se îndreptau la o întâlnire cu elevii pentru a participa la un atelier de scris. Ajunși la punctul de control, mașina lor a fost oprită, iar scriitorii au fost obligați să deschidă portbagajul.

„Au văzut că aveam un lot de reviste „Timpul” din România. Așa-zisele organe de forță din Transnistria s-au adunat și au început să le răsfoiască. Au văzut că susținem Ucraina”, a declarat scriitorul.

De asemenea, acesta spune că inițial lor li s-a propus să renunțe la reviste pentru a putea continua deplasarea, însă, după o discuție cu superiorii săi, i-au obligat să se întoarcă.

„Ne-au ținut timp de o oră, luându-ne actele și fără vreo explicație”, explică scriitorul.

Cei patru au apelat după ajutorul Biroului politici de reintegrare, informând despre cazul dat. Ca urmare, de ei s-a apropiat un „ofițer” transnistrean care vorbea în română. Acesta i-a forțat să se întoarcă din drum, interzicând să mai intre în Tighina.

Scriitorul mai spune că structurile transnistrene s-au comportat agresiv cu el și colegii săi, aceștia aflându-se într-o situație de maximă confuzie și umilință.

Dumitru Crudu a menționat că, înainte ca ei să părăsească punctul de trecere, securiștii transnistreni i-au luat o parte din reviste.

„Probabil, pentru a-și justifica acțiunile”, susține Dumitru Crudu.

Scriitorul a menționat că este pentru prima dată când are loc o asemenea situație. Anterior, nimeni din așa-zișii „grăniceri” nu-i percheziționa.

Ulterior, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au precizat pentru Realitatea.md că s-a intervenit prin canalele de comunicare cu Tiraspolul, pentru a soluționa problema. Ca urmare a dialogului, persoanelor le-au fost restituite actele, dar nu li s-a permis accesul în regiune.

„Incidentul de azi demonstrează cu prisosință faptul că retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă și că nu există nicio deschidere nu doar pentru comunicare la nivel politic cu malul drept, dar că sunt puse stavile pentru cooperarea și în domenii precum cultura și educația. Biroul va comunica detaliile acestui incident OSCE și celorlalți mediatori internaționali și va pune în discuție subiectul și pe agenda următoarei reuniuni în format 1+1”, notează responsabilii din cadrul autorității.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării