main logo
692

Patru ani de DCFTA: Câte mărfuri moldoveneşti ajung în UE

Aproape 70 la sută din mărfurile moldoveneşti ajung în spaţiul comunitar. În primele şase luni ale anului, volumul de bunuri exportate a depăşit cifra de 900 milioane de dolari.

Patru ani de DCFTA: Câte mărfuri moldoveneşti ajung în UE

Datele au fost prezentate, astăzi, în cadrul conferinţei organizate în contextul împlinirii a patru ani de la liberalizarea comerţului dintre Uniunea Europeană (UE) şi Republica Moldova, relatează Știri.md cu referire la Mesager.

Exportul de agroalimente în UE a crescut cu 44 la sută, fiind în topul celor mai dinamice vânzări peste hotare. O companie autohtonă fondată din 2001 exportă în toate ţările din UE circa 99% din produsele sale.

„Este mult mai uşor din punct de vedere că este liber schimb. Pentru anul trecut, pentru miez de nucă la export a fost aproximativ trei mii de tone, la prune uscate - şase sute de tone”, a spus Nicolae Jâgău, producător.

Pe antreprenorul Nicolae Cojocaru, Acordul de Liber Schimb l-a ajutat să încheie mai multe contracte de colaborare cu producătorii din UE.

„Primele livrări le-am început în România şi cel mai mare interes pe care îl avem noi îl avem din partea pieţii române. Suntem în negocieri de export pe alte pieţi UE ca Germania, Franţa”, a menţionat antreprenorul.

În 2017, exporturile moldovenești în UE au valorat peste un miliarde de dolari, iar importurile au fost de peste două miliarde de dolari.

„Din momentul punerii în aplicare a Acordului s-a schimbat considerabil configuraţia comerţului extern al Republicii Moldova, UE devenind incontestabil principalul partener comercial al ţării noastre cu o pondere de aproximativ 70% în cazul exporturilor şi 50% în cazul importurilor, în perioada  ianuarie-august 2018”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Cu suportul partenerilor de dezvoltare, produsele moldoveneşti au devenit mai competitive pe piața UE. Acordul DCFTA, semnat în 2014, prevede înlăturarea barierelor în comerţ şi eliminarea taxelor vamale.

„Se va crea şi piaţa pentru produse agricole de origine animală şi asta va duce la creşterea şi mai mare a exporturilor şi oportunităţile pentru producătorii din acest sector. Pe de altă parte, va fi un proces de reforme continuu şi continuarea schimbărilor pozitive şi lupta împotriva corupţiei şi justiţie independent”, a menţionat ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko.
 
Potrivit datelor oficiale, în perioada 2015-2017, exporturile Moldovei spre UE au crescut cu 22% comparativ cu 2012-2014, iar importurile au scăzut cu 14%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării