Paștele, între mireasma cozonacilor de la sat și ritmul alert din oraș
În satele din Republica Moldova, Paștele se simte diferit, încărcat de tradiții și de grijă față de obiceiurile care au fost transmise din generație în generație.

Oamenii din mediul rural se pregătesc cu multă atenție pentru această sărbătoare, având obiceiul de a merge la cimitir pentru a îngriji mormintele celor dragi, iar în gospodării se fac ultimele treburi pentru a întâmpina Paștele cu mese îmbelșugate, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.
„Se simte, lumea se pregătește, se duce la cimitir, pregătesc mormintele, pentru a face frumos. Se duc la sfințit Pasca, ouăle roșii le vopsesc, să fie frumos, menținem tradițiile”, povestește o femeie din sat.
Pe lângă tradițiile religioase, pregătirile culinare sunt un alt moment important în această perioadă.
„Lumea începe a se pregăti, mirosurile mâine vor fi mai accentuate, vor coace miel, rață. Așteaptă copiii, să vină de peste hotare, de la lucru”, adaugă un alt sătean.
Chiar și în cazul gospodinelor care nu au reușit să termine toate treburile, Paștele aduce un sentiment de împlinire.
„Ouăle le-am vopsit ieri, pasca o coacem mâine, care și cum, cum reușim, sarmale, pârjoale, de toate facem”, spune o femeie din sat.
În schimb, în orașe, Paștele este trăit diferit. Ritmul alert al vieții și bugetul mai restrâns impun alte priorități.
„Se simte binișor, cam este scump totul, dar e bine. Nu am pregătit nimic, doar răcituri și sarmale, ceea ce este mai principal, ceea ce mănâncă lumea”, zice o femeie din oraș.
„Sunt credincios, eu aștept această sărbătoare și vreau să mă bucur alături de toți”, afirmă un bărbat din oraș, exprimându-și dorința de a sărbători Paștele în sânul familiei.