Paștele Catolic este sărbătorit în aceeași zi cu Paștele Ortodox
În acest an Paștele Catolic va fi sărbătorit în aceeași zi cu cel Ortodox, pe 20 aprilie, o coincidență rară, care nu s-a mai întâmplat din 2017. Această unitate calendaristică oferă o oportunitate unică de a reflecta asupra tradițiilor religioase și culturale comune.

Pe 20 aprilie toți cei care sărbătorim Învierea lui Isus Cristos putem să ne spunem unul altuia cu toată sinceritatea și cu sufletul curat: Cristos a Înviat!, a menționat pentru IPN părintele vicar Gabriel Cochiorca, Parohia Romano-Catolică „Providența Divină” din Chișinău, transmite Știri.md.
Momentele de celebrare la Catedrala Romano-Catolică din Chișinău încep cu Virgilia Pascală.
„Vom binecuvânta focul în exteriorul bisericii, după aceea vom intona solemn Cântarea Paștelui în biserică. Cu lumânările aprinse și cu lumina Învierii aprinsă în suflet, vom asculta relatarea din Vechiul Testament, din Noul Testament a misterului intervenției lui Dumnezeu în viața omului. După aceea, prin cântul solemn Aleluia, vom intona împreună solemn acel: Cristos a Înviat”, a mai menționat părintele vicar Gabriel Cochiorca.
Ziua Învierii la Catedrala Romano-Catolică din Chișinău va fi duminică celebrată la ora 9:00, în limba polonă, la ora 10:30, în limba rusă, la ora 12:00, în limba română, și seara, la ora 18:00, în limba rusă.
„Acel „Cristos a Înviat!” vreau ca împreună să-l simțim ca o înviere din disperările noastre, ca o ridicare din traumele noastre, ca o deschidere înaintea lui Isus, care vrea să ne ridice și pe noi, cu toate că trăim momente dificile”, a mai spus părintele vicar.
Părintele vicar Gabriel Cochiorca spune că acum avem nevoie de speranță mai mult ca oricând.
„Toată comunitatea romano-catolică, comunitatea ortodoxă, comunitatea protestantă vor putea cânta împreună: Cristos a Înviat! Adevărat a Înviat!, ceea ce pentru toți urmașii lui Cristos înseamnă împlinirea Testamentului lui. Ca toți să fie una, acest lucru mi-l doresc, ca într-adevăr să fim toți o inimă și un cuget în răspândirea veștii Cristos a Înviat!, Adevărat a Înviat!”, susține părintele vicar Gabriel Cochiorca de la Parohia Romano-Catolică ”Providența Divină”, Catedrala Romano-Catolică.
Conform tradițiilor, în unele regiuni, inclusiv în comunitățile catolice din Republica Moldova, se duce la biserică cu un coș cu ouă roșii, pâine, cozonac, carne, brânză pentru a fi sfințite.
Ouăle simbolizează viața nouă, iar mielul pascal, adevărat sau din zahăr/fructe, îl simbolizează pe Cristos.
Tradiționalul: „Cristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!” este folosit și de catolici, chiar dacă formula poate varia în funcție de limbă și cultură, în latină: „Christus resurrexit!”.
Paștele Catolic și Paștele Ortodox coincid rar. De obicei, cele două sărbători coincid o dată la fiecare 3 – 11 ani. Nu există un interval fix, pentru că depinde de modul în care se calculează Paștele în cele două calendare, în funcție de echinocțiul de primăvară și de faza lunii.
Ultima dată acestea au coincis în 2017, iar anterior în 2014, 2011. Vor fi în aceeași zi și în 2028.