Paștele Blajinilor: Regulile pe care trebuie să le respecte credincioșii
Creștinii ortodocși din Moldova sărbătoresc astăzi și mâine, 27-28 aprilie, Paștele Blajinilor, o tradiție legată de pomenirea celor răposați. În această perioadă, credincioșii merg la cimitire pentru a aduce un omagiu celor dragi, pentru a îngriji mormintele și pentru a da de pomană, conform obiceiurilor străvechi. Preoții oficiază slujbe speciale, iar rudele și apropiații continuă tradiția de a împărți pomană de sufletul celor plecați dintre noi.

Această sărbătoare, care are loc la o săptămână după Paștele ortodox, a căpătat un caracter festiv în ultimii ani, fiind marcată de mulți moldoveni prin pomeni fastuoase și ținute spectaculoase. Preotul Maxim Melinti a creat un set de reguli ce țin de buna organizare a acestei sărbători, dar și cum este corect să ne comportăm și îmbrăcăm când mergem la cimitir, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.
În mod tradițional, Paștele Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, iar în localitățile mari și în orașe, această sărbătoare durează două zile. Sărbătoarea este o oportunitate de a aduce un omagiu tuturor celor răposați, nu doar celor apropiați, ci și strămoșilor comuni ai fiecărei familii.
La cimitir, credincioșii aduc ouă roșii, cozonac și pască, împărtășind aceste daruri celor nevoiași și punând flori pe morminte. În tradiția populară, blajinii sunt considerați sufletele celor mai virtuoși dintre strămoși, care se află într-o lume aflată dincolo de cea vizibilă, rugându-se pentru cei vii.
În acest sens, preotul Maxim Melinti a elaborat un set de 13 reguli pentru a păstra respectul și solemnitatea sărbătorii, îndemnând credincioșii să se comporte cu decență și respect față de tradițiile religioase:
- Evitați schimbul de pomeni între persoane, dar faceți milostenie celor cu adevărat nevoiași;
- Aprindeți o lumânare și rugați-vă pentru sufletele celor adormiți;
- Amintiți-vă de faptele bune ale înaintașilor și încurajați copiii să le urmeze exemplul;
- Nu lăsați gunoi sau mâncare pe morminte, căci cei răposați au nevoie doar de rugăciunile noastre;
- Evitați consumul de alcool, mâncare sau fumat în cimitire;
- Faceți masa de pomenire acasă sau organizați o masă pentru familiile defavorizate;
- Demonstrați respect, modestie și credință în comportamentul vostru;
- Îmbrăcați-vă decent, în semn de respect pentru cei adormiți;
- Nu dați importanță obiceiurilor păgâne, ci urmați învățăturile evanghelice;
- Aveți grijă de mormintele strămoșilor voștri;
- Mormintele de lux nu sunt conforme cu învățăturile creștine;
- Nu risipiți bani pe coroane aruncate la gunoi;
- Cât timp așteptați preotul pentru rânduiala mormântului, citiți „Acatistul pentru cei adormiți”.