Parlamentul şi Guvernul vor avea lumină, în caz de criză energetică
Parlamentul şi Guvernul vor fi „instituții de importanță vitală”, dacă vom avea criză energetică. Prevederile se conțin în Planul de Acțiuni pentru Situații Excepționale în Sectorul Electroenergetic, care urmează să fie aprobat la ședința cabinetului de miniștri.
„Consumatorii de importanță vitală sunt consumatorii finali care, necesită să fie asigurați cu energie electrică în mod prioritar, în funcție de posibilitățile tehnice disponibile. Totodată, consumatorii finali care nu se încadrează în lista consumatorilor de importanță vitală sunt tratați în mod egal și nediscriminatoriu, în măsura posibilităților tehnice ale operatorilor de sistem de ai aproviziona cu energie electrică, ca consumatori finali instalațiile electrice ale cărora pot fi deconectate în situații excepționale în sectorul electroenergetic, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.
La întocmirea listei consumatorilor de importanță vitală se va ține cont de prevederile Normelor de amenajare a instalațiilor electrice, ale Planul de acțiuni pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic, experiența perioadelor precedente de stabilire a măsurilor de pregătire a economiei naționale și sferei sociale pentru perioada de toamnă-iarnă. ”, se arată în una dintre anexele proiectului elaborat.
Potrivit documentului, vor fi întocmite liste ale consumatorilor de importanță vitală. Printre ei se vor număra spitalele, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, orfelinatele, grădinițele, obiective din sectorul energetic, dispeceratele furnizorilor de apă, gaz și căldură.
Totodată, de „importanță vitală” vor fi considerate clădirile Guvernului, Parlamentului și Președinției, clădirile Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării, Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului Vamal, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Nu va rămâne fără curent electric nici Aeroportul, nici televiziunea națională, dar nici stațiile de alimentare cu energie a transportului electric urban.
Amintim că pe 16 decembrie premierul Dorin Recean urmează să ceară Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic, pe fundalul eventualei crize, cauzate de stoparea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, spre Republica Moldova.
La începutul lunii decembrie, șeful Guvernului a anunțat demisia ex-ministrului Energiei Victor Parlicov și a preluat portofoliul. De asemenea, prim-ministrul a cerut plecarea din funcție a șefului Energocom Victor Bînzari și a membrului Consiliului de Observatori ai Moldovagaz Sergiu Tofilat.