Părintele Calistrat: Starea de supărare, un stres la care ne supunem singuri
În cadrul unui interviu, părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a vorbit despre starea de supărare, căreia îi cădem pradă deseori. De asemenea, el explică de ce oamenii au devenit atât de supărăcioși în ultima vreme, dar și cum putem lupta cu astfel de stări.

Fiind întrebat dacă apare în viața unui om momentul în care înțelege că Dumnezeu există, chiar dacă nu îl putem vedea, părintele Calistrat Chifan răspunde: „S-ar putea în viață să ai un moment în care o să înțelegi. Asta tot e o lipsă de cunoaștere interioară. Totul e o matematică perfectă”, a spus preotul în cadrul studioului BZI LIVE transmite Știri.md.
„De ce cădem atât de ușor pradă supărării?”
Potrivit părintelui, uneori întristarea oamenilor are două rădăcini: întristarea după Dumnezeu și întristarea omenească, care ne aparține nouă pe prea multe planuri.
„Aici vorbim despre moft, orgoliu, isteria, ambițiile. (...) Un motiv al nemulțumirii noastre ar fi felul nostru de a fi. Că avem nasul prea mare, că suntem prea înalt, că suntem nu știu cum etc. De asemenea, un factor este calitatea intelectuală. Nu toți ne-am născut intelectuali și trebuie să recunoaștem acest lucru”, explică părintele Calistrat Chifan.
Faptul că oamenii nu se mai mulțumesc practic cu nimic, zice preotul, este deja o chestiune de ordin administrativ.
„De ce ăla are un hectar, celălat 10, 15... Să dea Dumnezeu ca fiecare să aibă atât cât vrea el, doar el să știe să le stăpânească”, susține părintele.
Totuși, consideră el, problema principală constă în sistemul comunist, care a avut o defecțiune pe care noi o vedem astăzi foarte bine. „Atunci fabrica era a statului, oamenii erau muncitorii țării, toată materia primă era a țării. Toți când plecau acasă, plecau cu ceva. Acum, tu nu poți să pleci dintr-o fabrică cu nimic acasă, pentru că corporatistul importă materia primă, are cameră de luat vederea peste tot. (...) Știți unde mai găsiți omenia? La bătrâni în piață”, susține părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași.
Părintele spune că, cu toate acestea, Psaltirea și Duhul Sfânt ne arată că bogat nu este cel care are bani, ci cel care îl are pe Dumnezeu.
„Bogații au sărăcit și au flămânzit, iar cei care îl caută pe Dumnezeu vor fi vii în tot veacul”, susține el.
În prezent, creștinii ortodocși se află în Postul Mare. Tot în cadrul emisiunii, părintele spune ce rugăciuni trebuie să citească oamenii în această perioadă.
„De la o catismă pe zi, până la cât poate fiecare. Apoi, cine vrea și din Psaltirea Maicii Domnului, Canonul de pocăință către Mântuitorul Hristos, culegeri din rugăciuni alese. De asemenea, cine vrea poate citi și Noul Testament, pentru a înțelege foarte bine patimile lui Isus Hristos. Dar eu recomand cel mai mult, pentru a nu ne înșela în credința noastră ortodoxă, Epistola 1 și 2 și Epistola către Evrei. Nu totul într-o zi, în fiecare zi câte un capitol”, spune părintele Calistrat Chifan.
Potrivit lui, pe omul care stă cu gândul la Dumnezeu și cu ochii în Psaltire, Dumnezeu îl va feri de orice primejdie.
Urmăriți întreaga emisiune mai jos:
Video: Youtube/BZI