main logo
3500

Parcul industrial Răut funcționează doar pe hârtie. Ce spune Alaiba

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

Parcul industrial Răut funcționează doar pe hârtie. Ce spune AlaibaImagine simbol

„Desigur avem nevoie de parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu - Parcul industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 de mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea activității parcurilor industriale prezentată de ministrul Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

Marcoci l-a întrebat pe Alaiba cum pot fi aduși agenții economici.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema, nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în Guvern am probat programul de industrializare, lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în trei categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C).

Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării