main logo
661

Pandemia a trecut, dar moldovenii încă mai au de suferit în urma bolii

Pandemia de COVID-19 a trecut, dar au rămas sechelele bolii. Medicii de familie spun că sunt asaltaţi de pacienţi cu diverse probleme de sănătate care au apărut în urma virusului.

Pandemia a trecut, dar moldovenii încă mai au de suferit în urma bolii

Cei mai mulţi se plâng de slăbiciuni, pierderea memoriei, dar şi depresie şi dureri de articulare. Nu este clar însă dacă sistemul de sănătate are o strategie care să atenueze consecinţele pandemiei, transmite Știri.md cu referire la Studio L. 

Există însă la nivel național un proiect de reabilitare post Covid-19, prin care sunt reduse efectele virusului. Pandemia de COVID-19 a trecut, dar consecințele boilie au rămas. Mulţi dintre cei  care au trecut prin boală trebuie să facă faţă unei altei probleme, la  fel de grave. 

Tatiana Didilică, de 42 de ani lucrează asistentă medicală. Femeia care și-a dedicate întreaga ei viață sistemului medical din Republica Moldova, în anul 2019 a avut de suferit dramatic în urma virusului SarsCov2. 

A ajuns până la Terapie intensive, a fost conectată la aparatele de oxygen, iar la un moment dat viața ei atârna de un fir de ață. A fost internată în secția de boli infecțioase a Spitalului Raional Căușeni mai bine 30 de zile, iar la doi ani și jumătate distanță după ce a suferit boala spune că urmările acesteia le mai simte și astăzi. 

Toată viața ei asistenta medical și-a dedicate-o îngrijirii  pacienților. Zeci de cetățeni din toată regiunea îi intră și astăzi în cabinet pentru a beneficia de îngrijri calitative. Fie că administrează înjecții, prelevează probe de laborator, asistenta medical spune că Pandemia a lovit în primul rând în lucrătorii medicali, care și așa aveau sănătatea șubredă. 

Un alt lucrător medical care a a avut de suferit în urma Panemiei a fost Valentina Panfilov. Întreaga ei familie a fost atacată de virus, iar pentru  a reveni la viaţa de până la COVID, femeia a ales un mod de viaţă sănătos și urmează un șir de recomandări. Alexandru Zatâca este șeful secției de Boli cornice din Spitalul raional.

Spune că pacienții care au trecut prin Covid-19 suferă de mai multe boli cronice, pe care SARS-CoV-2  le-ar fi agravat. Efectele post-COVID le simt atât tinerii, cât şi persoanele în etate, spune medical. Sistemul de sănătate din RM are o strategie  post-COVID, care să atenueze consecinţele provocate de pandemie. Obligativitatea revenindu-I  

Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Andrei Kazaciok șeful Centrului de Sănătate Publică Căușeni îndeamnă oamenii să respecte în continuare măsurile de precauție, îndemnându-I să se vaccineze anti-COVID. 

Cu toate că a trecut doi ani și jumătate de la debutul pandemiei de coronavirus și studiile privind consecințele bolii sunt puține, oamenii de știință încearcă să afle cine anume se poate îmbolnăvi de forme grave ale coronavirusului. Experții în sănătate spun că persoanele care au fost deja bolnave cu COVID-19 ar trebui să se vaccineze pentru a avea o imunitate mai bună.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării