main logo
642

Până în 2025 circa 50% din cetățenii reveniți vor fi reintegrați

Autoritățile își propun ca, până în anul 2025, Republica Moldova să dispună de un sistem coerent și sinergic de stimulare a revenirii și facilitare a reintegrării cetățenilor afectați de migrațiune.

Până în 2025 circa 50% din cetățenii reveniți vor fi reintegrațiFoto: știri.md

Și anume, prin asigurarea întregului ciclu de politici, servicii și produse în domeniu și implementarea instrumentelor sustenabile de asistență și suport. Obiectivul este ca cel puțin 25% dintre cetățenii aflați în străinătate să-și exprime intenția de revenire și cel puțin 50% din cetățenii reveniți să fie reintegrați cu succes, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Biroul relații cu diaspora al Cancelariei de Stat anunță inițierea elaborării proiectului hotărârii de guvern cu privire la aprobarea Programului național de stimulare a revenirilor și facilitare a (re)integrării cetățenilor Republicii Moldova implicați în procesul de migrație pentru anii 2022-2026.

În proiectul conceptului se precizează că datele demonstrează că, din totalul celor reveniți, peste 70% intenționează să plece din nou în următoarele șase luni. 33,8% dintre intervievați intenționează să se stabilească cu traiul peste hotare împreună cu familia. Politicile aplicate astăzi în Republica Moldova, în opinia majorității respondenților (33,7%+24,5%), nu ar influența decizia de plecare a acestora.

Autorii conceptului menționează că cele mai mari provocări la revenire țin de obligativitatea respectării măsurilor de auto-izolare (factori contextuali), dar și de lipsa asigurării medicale moldovenești, lipsa unui loc de muncă, mărimea mică a pensiei și a prestațiilor sociale.

Autoritățile își pun ca scop creșterea proporției persoanelor angajate în câmpul muncii, din rândul cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare, înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Totodată, un obiectiv este majorarea numărului de beneficiari ai mecanismelor de validare a competențelor profesionale ale migranților, obținute în contexte informale și nonformale.

De asemenea, se propune implementarea programelor orientate de valorificare a competențelor obținute în procesul migrației în dezvoltarea afacerilor și în comunități. În scopul integrării durabile a cetățenilor reveniți de peste hotare la nivel local, se preconizează extinderea mecanismului inter-instituțional de referire (desemnarea persoanelor responsabile cu migrația la nivel local, instruirea acestora, inclusiv pentru procedura de consultanță individuală).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării