main logo
1387

Pagube mari în livezi: Înghețurile au afectat grav pomii fructiferi

Îngheţurile la sol din luna aprilie au afectat nu doar pomii fructiferi şi culturile de câmp, dar şi livezile de nuc. Temperaturile cu minus au distrus munca şi investiţiile femierilor, care se aşteaptă la producţii foarte mici. Valoarea pagubelor ar putea fi anunţată săptămâna viitoare, după ce se va încheia evaluarea culturilor afectate. Tot atunci s-ar putea afla şi ajutoarele pe care statul are capacitatea să le ofere.

Pagube mari în livezi: Înghețurile au afectat grav pomii fructiferiFoto: imagine simbol

Luiza Nicolăescu are o livadă de nuci tineri, la al treilea an de rod. Ea spera la o recoltă de cel puţin cinci tone de nuci, dar temperaturile extrem de scăzute din zilele trecute i-au stricat planurile, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Este într-o pantă şi aici mai pe şes, mai în vale a fost afectat cel mai mult. Nucuşorii au dat în roadă, sunt şi nucuşoarele micuţe, absolut toate au îngheţat. Dacă pomul cu timpul o să își revină, o să dea un nou lăstărel, dar roadă în 2025 din păcate nu o să avem”, spune Luiza Nicolăescu, agricultor.

Livada de nuci a familiei Nicolăescu se întinde pe şapte hectare. Fiind în pantă, unii copaci nu au avut, totuşi, de suferit, din cauza îngheţului la sol. 

„Partea de pe costiş mai puţin a fost afectată, poate că era mai sus, curentul de aer cald a fost mai bine. Chiar dacă au fost mai protejaţi, oricum sunt porţiuni anume unde este nuca, unde este dat lăstărelul tinerel, poate aici 20-25% din roadă să fie salvată”, susține Luiza Nicolăescu.

În Republica Moldova sunt peste 4.000 de cultivatori de nuci. Oleg Tîrşână, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, spune că ultimele înghețuri au afectat mai mult soiurile timpurii. Cel mai mult au avut de suferit livezile din nordul şi centrul Republicii Moldova. Pagubele urmează să fie evaluate.

„Majoritatea pomilor plantați atât anul trecut şi anul acesta, pomii care sunt în anul doi, având mugurii care pleacă mai aproape de nivelul solului. Pomii fiind tineri, acolo la fel s-a resimţit, chiar azi-dimineaţă am discutat cu mai mulţi producători care au raportat faptul că au constatat că o parte din mugurii care sunt deja în creştere sunt afectaţi”, menționează Oleg Tîrșînă, președinte, Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

De nouă ani, Gheorghe Nicolăescu are o livadă cu cireşi de soi italian şi vişini. Agricultorul spune că într-un singur an a reuşit să strângă recolta de fructe. Şi anul ăsta se aşteaptă la pierderi masive.  

„O săptămână am dat foc pe deal de la fum, ca să putem scăpa ceva şi nu s-a primit nimic, cireaşa a îngheţat 100%, au mai rămas 2-3 cireşe pe copac, asta e nimic. Vişina pe deal s-a scăpat puţin, de la trei hectare, un hectar şi jumătate de vişină o să fie. Iată udăm vişina, chiar şi acum am pornit pompa, pe deal e uscat. Zic să le dau puţină apă, măcar să menţinem vişina. Anul trecut, vişină a fost şi a crăpat toată, că atunci când trebuia să o culegem a plouat o săptămână”, spune Gheorghe Nicolăescu, agricultor.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării