Ouăle de găină au devenit din nou un lux: Cât costă la Bălți
Ouăle de găină s-au scumpit în toate magazinele şi pieţele din municipiul Bălți. Dacă la începutul lunii iulie, zece ouă costau până la 25 de lei, acum preţul lor pornește de la 29 de lei și poate ajunge chiar şi la 40 de lei.

Comercianții spun că scumpirile încep de la fabricile avicole, care au crescut prețurile din cauza majorării costurilor la cereale, curent electric și carburanți, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.
„Erau 23, 24 și brusc s-au ridicat la 30-31 de lei. Ne spune că nu se ouă. Dacă ele vor începe să se ouă mai mult, la noi o să scadă prețul. Acest fenomen se întâmplă an de an. Dar chiar ca anul acesta încă nu au fost niciodată așa prețuri”, spune Ludmila Railean, o vânzătoare.
„Am fost în concediu. Am plecat pe 17 iunie, cu 17 le-am lăsat, prețul. Și când m-am întors, peste o lună de zile, le-am găsit cu 27.
Iată, două săptămâni de când lucrez, deja sunt 29. E foarte multă muncă. Care trăiește în sat și crește o pasăre, știe cum e de crescut”, spune Lidia Pînzaru, o vânzătoare.
„Hrana este scumpă, secetă și de aceea e așa de scump, toate prețurile s-au ridicat. Grâul, porumbul, totul iese scump și e inflație. Nu le e rentabil directorilor fabricilor. Acum taie găinile și poate în toamnă vor fi cele tinere, va fi puțin mai bine”, spune o altă vânzătoare.
Olga Brînza a venit la piață să cumpere ouă, deși are acasă orătănii.
„Iată, e 3,80 de lei un ou. Apă nu-i pentru animale, pentru păsări, apă în fântână nu-i. Și vreți ouăle ieftine? De unde să fie? Se odihnește găina.
Nu știu dacă ai tăiat găina sau nu, dar eu am tăiat și înăuntru se văd ouăle mărunțele și se termină sezonul la ea. Mai face pauză puțin. O lună, jumate de lună și se împuținează ouăle. Iată, eu am acasă 20 de găini și iau pe zi cinci ouă”, povestește Olga Brînza.
La ferma din satul Corlăteni, raionul Rîșcani, în ultimii ani, numărul de păsări a ajuns de la 450.000 la 130.000. Antreprenorul se gândește să închidă afacerea pentru că nu mai este una profitabilă.
„Pe timpuri produceam în jur de 110-120 de milioane de ouă pe an. Din lipsa pieței de desfacere, am fost nevoiți să reducem foarte mult cantitatea de păsări întreținute la întreprindere. Și ne gândim să mai reducem încă în jumate.
Odată cu creșterea prețurilor la cereale, crește și la produsul de ou. Ele se livrează, să zicem, cu 18, cu 20 de lei, cu 16 lei, cum le vindem noi, își adaugă acolo cât vor ei, și își pun prețul de 40 de lei.
Eu cred că ouăle vor ajunge să coste 40-45 de lei pe piață”, spune Iurie Urzică, președintele societății S.A. „Avicola” din satul Corlăteni.
Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, creșterea prețurilor este cauzată, în mare parte, de scumpirea furajelor pentru păsări. Cumpărătorii sunt îngroziți de majorări, dar spun că nu se pot lipsi de acest produs.
„E foarte scump. Dar ce să facem? Salariu a crescut cu vreo doi bănuți, dar prețurile în fiecare săptămână cresc. Azi e un preț, mâine e alt preț. Pentru noi e foarte greu.”
„Iată, cumpăr ouăle. Deja în loc să mănânc două dimineața, o să mănânc unul. Dacă lunar măresc prețurile în magazine, să ne mărească și pensia!
Cu câte procente? Cu 5? Înseamnă că și nouă cu 5. Se poate cu 2.000 trăi acum, vara? Nici nu mai zic de iarna”, spun oamenii.
Ultima dată, ouăle s-au scumpit simțitor la sfârșitul anului trecut, când zece bucăți au ajuns să coste 36 de lei.