OSCE: Modificările la Codul audiovizualului limitează independența TRM
Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, a spus că "radiodifuzorul public şi autorităţile de reglementare mass-media din Moldova nu ar trebui să fie supuse ingerinţelor politice".

Potrivit Infotag, acest lucru se arată într-un comunicat de presă al OSCE, transmite Știri.md.
Prezentând o analiză juridică a modificărilor la Codul audiovizualului al Republicii Moldova, adoptate la începutul lunii noiembrie 2021, reprezentantul OSCE şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la mai multe modificări.
În special, se recomandă desfiinţarea prevederilor care îl fac pe directorul general al Teleradio-Moldova (TRM) "supus alegerii politice a Parlamentului, inclusiv deciziilor privind numirea, evaluarea performanţei şi demiterea acestuia".
Analiza ridică, de asemenea, îngrijorări cu privire la practica de a prezenta Parlamentului raportul anual al Consiliului audiovizualului, întrucât această practică "nu ar trebui să acorde Parlamentului puterea de a demite membrii Consiliului şi de a schimba unul dintre principalii piloni ai managementului funcţiei publice: independenţa bazată pe mandate pentru membrii organelor de nivel înalt".
"Facem apel autorităţilor să revizuiască cadrul legal privind libertatea de difuzare, pentru a asigura respectarea deplină a acestuia cu standardele internaţionale privind drepturile omului şi cu angajamentele OSCE", a subliniat Ribeiro, exprimându-şi speranţa că această expertiză juridică va servi ca o contribuţie utilă la eforturile de reformare a presei în Republica Moldova.
Modificările la Cod au fost adoptate anul trecut de o majoritate parlamentară pentru a consolida controlul parlamentar asupra radiodifuzorului public Teleradio-Moldova (TRM) şi a organismului de reglementare, Consiliul Audiovizualului. După adoptarea modificărilor, componenţa acestor structuri, precum şi conducerea companiei publice de televiziune şi radio au fost complet schimbate.