Orionidele 2024: O ploaie de meteori va avea loc în această noapte
Orionidele 2024 produc în această noapte, de 21 spre 22 octombrie, până la 30 de meteori pe oră. Evenimentul ceresc poate fi observat cu ochiul liber pe durata nopții, fără să fie nevoie de un echipament special. Orionidele poartă această denumire deoarece provin din constelația Orion.
Ploaia de meteori Orionide poate fi observată după miezul nopții și până aproape de răsăritul Soarelui. Este un eveniment astronomic vizibil din aproape orice zonă a țării, dar cu precădere din afara orașului sau departe de zonele puternic iluminate artificial, transmite Știri.md, cu referire la digi24.ro.
Curentul de meteori denumit Orionide se desfășoară anual în perioada octombrie - noiembrie, atunci când Pământul se rotește în jurul Soarelui și ajunge într-o zonă mai bogată în praf. Praful vine de la asteroizi și comete, iar în acest caz, al Orionidelor, praful este de la celebra cometă Halley, care revine la Soare la 76 de ani. Pământul ajunge în locul acesta de două ori pe an.
Ce se poate observa pe cer în această noapte, de Orionide 2024
„În această noapte, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră, respectiv stele căzătoare. Fenomenul astronomic este vizibil în România și poate fi observat cu ochiul liber toată noaptea, fără să fie nevoie de un echipament special (echipamentul pentru eclipsă de soare poate fi alcătuit din ochelari speciali, binoclu sau telescop).
Este important ca în noaptea de 21 spre 22 octombrie cerul să fie senin și să privim evenimentul ceresc din zone unde nu există surse de lumină artificială, clădiri înalte sau poluare luminoasă puternică. În felul acesta, se pot observa mai ușor meteorii strălucitori”, a declarat pentru Digi24 Adrian Șonka, Astronom la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București.