Organizarea alegerilor, discutată de deputații PSRM cu oficiali ai APCE
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, împreună cu deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Adela Răileanu, Constantin Starîș și Radu Mudreac, a avut o întrevedere cu coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Discuțiile s-au axat pe starea democrației în Republica Moldova și pe pregătirile pentru alegerile parlamentare.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții opoziției „au semnalat o serie de derapaje pe care le atribuie actualei guvernări, inclusiv utilizarea resurselor administrative în campaniile electorale, controlul politic asupra instituțiilor media și blocarea inițiativelor legislative ale opoziției”, transmite Știri.md.
Vlad Batrîncea a invocat raportul OSCE referitor la alegerile prezidențiale din 2024, afirmând că acesta confirmă implicarea miniștrilor în campanie și crearea unor condiții inegale pentru concurenți. El a solicitat partenerilor internaționali să monitorizeze activitatea Comisiei Electorale Centrale și procesul de organizare a alegerilor în diaspora, în condițiile lipsei unei metodologii clare privind deschiderea secțiilor de vot.
În același context, Batrîncea a prezentat inițiativa Partidului Socialiștilor privind crearea unei platforme comune a partidelor de opoziție, cu scopul de a asigura corectitudinea procesului electoral din 2025.
Deputata Adela Răileanu a atras atenția asupra lipsei de transparență în procesul de modificare a Codului Serviciilor Media Audiovizuale, precizând că proiectul nu este public și opoziția nu a fost consultată. Ea a exprimat speranța că proiectul va deveni accesibil publicului înainte ca Comisia de la Veneția să emită un aviz, în perioada 13 - 14 iunie.
Constantin Starîș a semnalat intenția Președinției de a transforma Consiliul Suprem de Securitate într-un organ executiv, cu atribuții decizionale în domeniul securității naționale, considerând acest pas o amenințare la adresa echilibrului instituțional.
Deputatul Radu Mudreac a criticat refuzul constant al majorității de a dezbate proiectele opoziției, afirmând că peste 180 de inițiative au fost blocate, iar moțiunile simple sunt ignorate sistematic. El a calificat drept periculoase modificările recente aduse Codului electoral, componenței Curții Constituționale și a procuraturii, pe care le consideră tentative de subordonare politică a instituțiilor-cheie.
În final, Vlad Batrîncea a atras atenția asupra intenției majorității parlamentare de a desemna, înainte de termen, noi membri ai Curții Constituționale, acțiune pe care o consideră o tentativă de a controla instituția înainte de încheierea mandatului. Potrivit lui, numirea noilor judecători ar trebui să revină viitorului Parlament.