Opoziția critică data alegerilor parlamentare propusă și votată de PAS
Deputații din opoziție au lansat critici în adresa majorității parlamentare care a propus și votat organizarea alegerilor parlamentare pe 28 septembrie.

Potrivit opoziției, guvernarea vrea să-și prelungească mandatul pentru a continua să utilizeze banii publici în interese proprii. De asemenea, opoziția consideră că scrutinul trebuia organizat în cea mai apropiată duminică de la expirarea mandatului actualei legislaturi – pe 27 iulie – pentru „a mai salva ce a mai rămas din țară”, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, spune că fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat proiectul de hotărâre pentru ca alegerile să aibă loc pe 27 iulie. Or, actuala legislatură a fost aleasă în luna iulie, acum patru ani. „Este cea mai apropiată zi de duminică, când legea ne permite desfășurarea acestui scrutin, dar observăm că se dorește extinderea mandatului acestui Parlament până în toamnă și motivele sunt clare – valorificarea resursei administrative, iar banii publici să fie utilizați în scopuri electorale”, afirmă deputatul BCS.
Deputatul neafiliat, Gaik Vartanean, a menționat că după ce se crease impresia că guvernarea tergiversează stabilirea datei alegerilor, a înregistrat două proiecte prin care propunea data de 27 iulie și data de 28 septembrie. Potrivit lui, pe 28 septembrie cetățenii vor demonstra cât de mult a obosit de actuala conducere, de stagnările din justiție etc. El și-a exprimat speranța că alegerile se vor desfășura corect și fără falsificări, mai ales în secțiile din străinătate.
Inga Sibova, deputată BCS, a menționat că astăzi în Moldova nu este un cetățean care să nu dorească ca aceste alegeri să aibă loc cât mai curând. „Aceasta ne-ar permite să păstrăm cât de cât ceea ce a rămas, să păstrăm zeci de mii de cetățeni care deja vor să plece din țara aceasta. O să ne permită să păstrăm rămășițele de potențial economic, să păstrăm rămășițele de suveranitate și neutralitate”, a adăugat Sibova.
Deputatul neafiliat Vasile Bolea a menționat că nu este clar de ce majoritatea parlamentară a stabilit data de 28 septembrie pentru alegeri. Or, astfel, Comisiei Electorale Centrale i se acordă 150 de zile, în loc de 70, așa cum se cuvine, pentru pregătirea scrutinului.
Potrivit lui Bolea, aceasta s-a făcut pentru a repeta ceea ce a fost și la alegerile anterioare, inclusiv neadmiterea candidaților incomozi. Deputatul consideră că aceste alegeri nu vor fi corecte și libere.
Și reprezentanții majorității parlamentare au ieșit la tribuna centrală, cu luări de cuvânt în plenul Legislativului. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Eugeniu Sinchevici, a declarat că aceste alegeri vor fi despre viitorul european al Republicii Moldova, care este în pericol.
„Noi decidem dacă Moldova va fi o țară liberă sau o țară controlată din afară. Noi decidem dacă vom putea rămâne acasă sau dacă vom continua să ne luăm rămas bun de la cei dragi”, a spus el.
Vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman, a declarat că opoziția înțelege că cetățenii sunt înțelepți și pot separa grâul de neghină, prin urmare criticile nu sunt despre data sau luna scrutinului.
Mandatul actualului legislativ expiră pe 11 iulie.
Amintim că astăzi, 17 aprilie, în cadrul ședinței Parlamentului s-a decis că alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura pe data de 28 septembrie 2025.