main logo
377

Opinie: Avertizorii de integritate trebuie protejați de lege

Legea privind avertizorii de integritate nu este funcțională, iar avertizorii de integritate în loc să fie protejați de lege, suportă consecințele pentru faptul că au semnalat cazuri de corupție.

Opinie: Avertizorii de integritate trebuie protejați de legeOpinie: Avertizorii de integritate trebuie protejați de lege

Potrivit directorului Asociației Presei Independente, Petru Macovei, avertizorii de integritate trebuie protejați de lege, deoarece sunt persoane cheie în lupta împotriva corupției într-o societate democratică, iar siguranța protecției îi va stimula să semnaleze cazurile de corupție și nu doar. Opinia a fost exprimată în cadrul unei mese rotunde, organizate de API și portalul moldovacurata.md, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„La noi, din păcate, nu s-a întreprins nimic ca oamenii care au semnalat cazuri de corupție să fie protejați. Avem chiar cazuri scandaloase când avertizorii de integritate suportă consecințe, pentru că le sunt intentate dosare, pe alte subiecte aparent. Dar este clar pentru orice om cu rațiune că este vorba de o răzbunare pentru faptul că au semnalat corupția în diferite instituții publice”, susține directorul API.

Petru Macovei susține că pentru ca avertizorii de integritate să primească protecției, legea trebuie pusă în aplicare la modul practic de cei responsabili de implementarea legislației pe segmentul juridic și anticorupție. Este vorba despre Centrul Național Anticorupție și Oficiul Avocatului Poporului care, conform legislației, au competențe de protecție a avertizorilor de integritate.

Experta anticorupție, Cristina Țărnă, care este și ex-vicedirector CNA, a remarcat că Legea privind avertizorii de integritate a fost adoptată ca și condiționalitate din partea Uniunii Europene. Legea reglementează dezvăluirile practicilor ilegale din cadrul instituțiilor publice și private, procedura de examinare a acestor și enumeră drepturile avertizorilor de integritate precum și măsurile de protecție. 

Astfel, autoritatea de examinare pentru cazuri de corupție poate fi CNA sau Procuratura Anticorupție. Totodată, autoritatea de protecție trebuie să fie Oficiul Ombudsmanului. Avertizorul de integritate poate semnala practicile ilegale pe intern, adică să informeze angajatorul, pe extern – autoritățile de examinare sau o poate face public. Dacă avertizorul de integritate semnalează problema, conform legii, trebuie să-i fie asigurată confidențialitatea. Dacă acesta este supus răzbunării, este în drept să solicite protecție, respectiv de la angajator sau avocatul poporului.

Ion Pruteanu, șeful Direcției educație anticorupție la CNA, susține că Centrul a format o comisie care a elaborat un regulament de activitate și a reglementat pe intern procedurile de primire a avertizărilor de integritate. În opinia sa, este important ca cetățenii să cunoască căile de comunicare a actelor de corupție, cum ar fi linia fierbinte, site-ul CNA, unde este un compartiment aparte de informare referitor la depunerea sesizărilor inclusiv online. 

De asemenea, sesizări pot fi expediate pe adresa electronică a Centrului, dar și depuse la sediul CNA. Șeful Direcției a mai spus că regulamentul impune anumite responsabilități pentru fiecare angajat, astfel încât să nu existe scurgeri de informație.

Olga Vacarciuc, secretar general la Oficiul Avocatul Poporului, a menționat că instituția, până în prezent, nu a avut vreo adresare din partea unui avertizor de integritate. Astfel, nu a fost posibilă testarea în practică a prevederilor legislației cu privire la protecție. Totodată, spune Olga Vacarciuc, există și limitele cadrului normativ și anume în Legea cu privire la avocatul poporului care stabilește cum trebuie aceștia să intervină și în ce cazuri. 

„Cea mai mare provocare pentru noi este cum să selectăm acele modalități de intervenție, așa ca avertizorul dacă se adresează să fie convins că primește acea protecție la care se așteaptă”, a spus Olga Vacarciuc.

Legea privind avertizorii de integritate a fost adoptată în iulie 2018 și a intrat în vigoare în luna noiembrie a aceluiași an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării