Operațiunea Iași-Chișinău: La Capul de Pod Șerpeni au loc manifestații
Pe capul de pod de la Chițcani va începe în curând celebrarea a 80 de ani de la Operațiunea Iași-Chișinău și, ca de obicei, membrii organizației „Armata Tinerilor” și participanții la acțiunea „Regimentul Nemuritor” de la Tiraspol sunt prezenți.

La complexul memorial „Capul de Pod Șerpeni” a venit și micuța Liza, membră a organizației „Armata Tinerilor”, cu portretul stră-străbunicului ei, care a fost participant la Operațiunea Iași-Chișinău, transmite Știri.md.
La eveniment este prezent și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Potrivit presei transnistrene, el „se familiarizează cu expoziția istorică de la Chițcani, care descrie pe scurt evenimentele din primăvara-vara anului 1944, în urma cărora orașele și satele din Transnistria au fost eliberate.”
De menționat că Operațiunea Iași-Chișinău, cunoscută ca Bătălia pentru România sau ca A Doua Ofensivă Iași-Chișinău, se referă la luptele din răsăritul României dintre Armata Roșie și aliații germano-români de la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 1944. Obiectivul ofensivei sovietice a Fronturilor al 2-lea și al 3-lea Ucrainean era distrugerea Grupului de Armate Sud, în cadrul căruia luptau forțe germane și române, și să ocupe România. Operațiunea s-a încheiat cu pierderi de ambele părți, modificarea liniei frontului, coroborată cu ieșirea României din război de partea Axei și trecerea ulterioară de partea Aliaților.
La Chișinău, această operațiune este prezentată, în fiecare an, ca un succes pentru că la învingerea naziștilor au participat sovieticii, însă realitatea este cu totul alta. Potrivit istoricilor, ofensiva sovieticilor în august 1944 pe teritoriul Moldovei cu adevărat s-a încununat cu un succes militar remarcabil, însă prețul real decontat de militarii sovietici, dar și de populația civilă pentru acest succes militar a fost și este în continuare ascuns de publicul larg, iar povestea despre această operațiune militară rămâne, în mare parte, în prizonieratul narativului propagandistic vechi sovietic.
Istoricul și politicianul Anatol Țăranu spunea anterior că „istoriografia sovietică, urmând comanda propagandei comuniste, a elogiat în termenii cei mai superlativi mersul și rezultatele acestei operațiuni militare ale armatei sovietice în faza terminală a războiului cu Germania nazistă”.
„În Republica Moldova, partidele politice promoscovite exploatează la maximum tema Operațiunii Iași-Chișinău, exaltând în memoria colectivă rolul armatei sovietice, iar prin extensiune - și al regimului politic sovietic în războiul împotriva Germaniei naziste. Astfel, guvernările comuniste și socialiste ani la rând au organizat ample și fastuoase manifestații cu prilejul diverselor aniversări a ceea ce au numit „una dintre cele mai luminoase date din istoria poporului moldovenesc: eliberarea de sub ocupația germano-fascistă”. De obicei, la Memorialul Gloriei Militare din Chișinău sunt organizate mitinguri comemorative cu participarea oficialităților, iar una dintre cele mai importante acțiuni ale autorităților comuniste a fost inaugurarea complexului memorial „Capul de Pod Șerpeni” în raionul Anenii Noi”, explică Anatol Țăranu.
Conform datelor oficiale, în urma Operațiunii Iași-Chișinău au murit sute de mii de soldați. Mai exact:
- 13.197 de soldați sovietici morți și dispăruți;
- 200.000 de soldați germani morți și dispăruți, precum și un număr necunoscut de răniți;
- 8.305 soldați români morți, 24.989 de răniți și 153.883 dispăruți sau luați prizonieri.