main logo
8564

Operație inovativă realizată de medicii din Moldova. Pacient: Totul este bine

La Institutul de Medicină Urgentă a fost efectuată, pentru prima oară, o operație inovativă, cum o numesc medicii. Un pacient de 43 de ani din Sângerei pleacă acasă fericit, fără nicio durere, după ce a suportat o intervenție neurochirurgicală minim-invazivă.

Operație inovativă realizată de medicii moldoveni. Pacient: Totul e bineFoto: Imagine simbol

Leonid Ianacic a trăit opt ani cu dureri faciale, apelând de nenumărate ori la diferiți specialiști, inclusiv neurolog sau stomatolog, transmite Știri.md cu referire la jurnaltv.md.

„Totul a început de la durere de dinți, așa părea că este de dinți. Am tratat dinții, un dinte, altul, dar problema nu dispărea. Până la urmă am scos dinții și am înțeles că nu aici e problema. Am început a căuta altfel, urechea, ORL și tot nu se găsea problema. S-a făcut ca un cerc închis. Nicio problemă, nicio hotărâre”, spune pacientul.

Potrivit medicilor, cauza principală a acestei afecțiuni rezidă într-un conflict vasculo-nervos între nervul trigemen și un vas de sânge adiacent care îl comprimă. Această compresie provoacă dureri intense, adesea descrise de pacienți ca fiind similare unui șoc electric sau unei arsuri.

„Iată am acuș o săptămână de când mi-a făcut intervenție. Acum pot să spun că totul este în trecut. Mă simt mai bine. Sigur că după operație am dureri care ar trebui să fie... dar totul este bine de acum”, menționează Leonid.

Singura metodă reconstructivă și cu un grad înalt de eficiență rămâne decompresia microvasculară a nervului în porțiunea de intrare a lui în trunchiul cerebral, a mărturisit medicul neurochirurg.

„Pacienții aceștia urmează un tratament destul de intens înainte de operație. După care ei ajung să își aleagă o intervenție neurochirurgicală, o intervenție minim-invazivă, care are ca urmare însuși faptul că pacienții pot scăpa de acest tratament. Până la 80 de procente acești pacienți pot scăpa de medicamentele pe care le luau până la intervenție. După intervenție recuperarea este extrem de rapidă”, a declarat medicul neurochirurg Alexandru Andrușca.

Decompresia microvasculară este eficientă, afirmă experții de la Chișinău.

„Este plasarea unui material, izolator între ansa de vas, ansa arterială care apasă pe nerv și nerv. Și mai departe pulsațiile acestea amortizează materialul acesta izolator. Ca de obicei, în ultimul timp se utilizează fibrele de tifon. Nu se mai transmit pulsațiile acestea și dispare durerea”, a declarat șeful Secției Neurochirurgie, Victor Andronachi.

Potrivit statisticilor, patru pacienți la o sută de mii se îmbolnăvesc de această boală.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării