main logo
892

OMS: Extinderea alăptării ar putea preveni 823.000 de decese infantile

Dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere, i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață și ar continua să fie alăptat până la vârsta de doi ani, aproximativ 800.000 de vieți de copil ar fi salvate în fiecare an.

OMS: Extinderea alăptării ar putea preveni 823.000 de decese infantileFoto: copilul.ro

La nivel global, mai puțin de 40% dintre sugarii cu vârsta de sub șase luni sunt alăptați exclusiv la sân. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), subnutriția este asociată cu 45% din decesele infantile. Astfel, extinderea alăptării ar putea preveni 823.000 de decese infantile, transmite Știri.md.

Conform statisticilor naționale, în anul 2020, au fost alăptați până la 3 luni circa 86,9% nou-născuți, până la 6 luni – 78,4% copii, iar până la 1 an, această cifră a constituit 65,2% . Totodată, până la vârsta de 2 ani au fost alăptați 6691 de copii.

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. 

În acest sens, OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complementare până la doi ani şi mai mult.

Potrivit statisticilor, copiii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi şi obțin performanţe mai bune la testele de inteligenţă. 

Totodată, alăptarea aduce beneficii și mamelor: reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepţie (amenoreea de lactație), le ajută să revină la greutatea ideală.

Menționăm că anual, în perioada 1-7 august, este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării. 

Campania globală de informare și sensibilizare se desfășoară în peste 175 de țări ale lumii și are drept scop îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume.

În acest an, sloganul evenimentului este „Alăptarea și munca. Să facem să funcționeze!”, scopul fiind mobilizarea globală pentru susținerea și promovarea alăptării ca un factor-cheie pentru sănătatea și bunăstarea populației. 

Aceasta este aliniată la tematică ODD-2030 și evidențiază legăturile între alăptare și supraviețuirea, sănătatea și bunăstarea femeilor, a copiilor și a națiunilor.

În contextul marcării Săptămânii Mondiale a Alăptării în Republica Moldova, vor fi organizate mai multe activități de informare și promovare a alăptării, printre care ședințe informative cu părinții, seminare de instruire, ateliere de lucru, organizarea unor lecții publice interactive pentru familiile cu copii mici și viitoarele mame cu participarea medicilor specialiști, acțiuni în comunitate, în instituții medicale.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării