main logo
1120

Ombudsman: Salariații trebuie încurajați, nu impuși să se vaccineze

Fiecare om este în drept să decidă dacă se va imuniza sau nu împotriva coronavirusului. Declarația aparține Avocatului Poporului după ce autoritățile din sănătate au cerut angajatorilor ca până la toamnă 70 la sută dintre subalterni să fie vaccinați.

Ombudsman: Salariații trebuie încurajați, nu impuși să se vaccinezeFoto: Captură video

Maia Bănărescu spune că șefii de instituții nu au dreptul să-i dea afară pe salariați în cazul în care ei nu-și vor administra serul, transmite Știri.md cu referire la tv6.md.

După ce, săptămâna trecută, au decis să oblige angajatorii să-și vaccineze 70 la sută dintre subalterni până la 1 septembrie, specialiștii din sănătate anunță miercuri categoriile de salariați pe care au pus ochii.

Vasile Guștiuc, director interimar ANSP: „Nu excludem faptul că anumite aspecte de condiționare vor fi aplicate, în funcție de situație, către lucrătorii din cadrul instituțiilor de învățământ și educație, cei din HoReCa, transportatorii curselor interne și externe”.

De cealaltă parte, Avocatul Poporului susține că angajatorii trebuie să creeze condiții de muncă sigure pentru angajați, să-i încurajeze pe oameni să se vaccineze, dar nicidecum să-i impună, atât timp cât preparatul nu este obligatoriu.

Maia Bănărescu, Avocat al Poporului: „Restricțiile în drepturile omului se acceptă doar atunci când ele sunt prevăzute în lege. Noi vom monitoriza ca aceste restricții să fie adoptate cu respectarea drepturilor omului”.

Ombudsmanul mai spune că angajatorii nu au dreptul să pună presiune pe subalterni sau să-i amenințe cu demisii în cazul în care nu-și vor administra vaccinul.

Maia Bănărescu, Avocat al Poporului: „Codul Muncii acordă protecție persoanelor. Pentru a fi eliberate din serviciu sunt destul de multe condiții juridice și asta ar fi o încălcare atât a legislației, cât și a dreptului la muncă al persoanei”.

Totodată, expertul în drept constituțional Teo Cîrnaț spune că deciziile autorităților din sănătate ar putea duce la încălcarea unor drepturi fundamentale ale omului.

Teo Cîrnaț, expert în drept constituțional: „Dreptul la libera circulație, dreptul la muncă. Cei care nu se vor vaccina nu vor avea posibilitatea să se deplaseze în restaurante, cafenele, iar funcționarii de stat, medicii, persoanele ce prestează anumite servicii pentru cetățeni ar putea să nu fie acceptate pentru a presta astfel de servicii”.

Totodată, Cîrnaț susține că există riscul ca multe întreprinderi să-și sisteze activitatea în cazul în care angajatorii nu vor executa ordinul emis de specialiști.

Teo Cîrnaț, expert în drept constituțional: „Dacă nu se va executa ordinul Comisiei de Sănătate Publică și noi vom avea cazuri când se vor infecta unul de la altul, s-ar putea ca șefii de întreprinderi, inclusiv angajații, să fie trași la răspundere penală”.

Decizia autorităților de a obliga șefii de întreprinderi să asigure vaccinarea subalternilor vine pe fondul unor proteste masive în Europa. În Grecia, Marea Britanie și Franța, sute de mii de oameni protestează față de vaccinarea obligatorie. Iar pentru 24 iulie sunt anunțate manifestații în masă în toată lumea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării