Olesea Stamate nu va vota proiectul PAS privind lichidarea procuraturilor
Olesea Stamate, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat că nu va vota proiectul înaintat de către colegii săi din fracțiune privind lichidarea Procuraturii Anticorupție (PA) şi a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale şi crearea unei noi Procuraturi. Stamate susține că nu crede că inițiativa Parlamentului ar fi o soluție pentru eficientizarea activității PA.

„El nu a fost transmis anticipat ca să-l putem examina la cald, respectiv, fără să citesc proiectul, eu nu obișnuiesc să semnez... De principiu eu nu cred că asta este o abordare corectă față de aceste instituții. Ele sunt într-un proces la moment frânat de verificare a integrității, de așa-numitul Vetting, sunt anumite procese care sunt în desfășurare şi nu știu dacă soluția cea mai bună pentru a eficientiza activitatea lor este dizolvarea şi comasarea acestora”, a declarat Olesea Stamate, transmite Știri.md cu referire la newtv.md.
De menționat că și Lilian Carp, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), susține că nu a semnat proiectul de lege înregistrat de colegii de formațiune care prevede lichidarea PA/PCCOCS și crearea unei instituții noi - PACCO. Declarația a fost făcută înainte de ședința plenară din 13 februarie curent.
Procuratura Anticorupție și PCCOCS vor fi desființate, urmând să fie înlocuite de o nouă instituție: Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimelor Organizate (PACCO).
Anunțul a fost făcut de deputatul PAS Igor Chiriac, care a menționat în cadrul unui briefing de presă că procurorul general, Ion Munteanu, va desemna șeful interimar al noii instituții.
Potrivit deputatului, noua structură va avea atribuții extinse, preluând competențele fostelor instituții, dar cu un accent sporit pe combaterea crimei organizate și a schemelor de corupție complexă.
Totodată, PACCO va prelua toate atribuțiile și cazurile aflate în gestiunea PA și PCCOCS. Noua structură va avea sediul central în Chișinău, cu posibilitatea de a înființa oficii teritoriale, după caz. Implementarea efectivă a PACCO va începe imediat după numirea procurorului-șef și completarea echipei de conducere.