Oficial nu există: O mamă și copiii ei trăiesc fără acte de identitate
Din cauza unei greșeli din certificatul de naștere, Alina Dovghii în vârstă de 28 de ani din satul Negureni, raionul Telenești, nu are nici până acum un buletin de identitate. Femeia are deja doi copii care, de asemenea, sunt fără documente. În cadrul proiectului „Femeile nu tac”, Alina spune că deja de 15 ani încearcă să rezolve această problemă.

Mama Alinei este ucraineancă, iar tatăl - moldovean. Cuplul a trăit în concubinaj în Republica Moldova, însă ambii copii (Alina și fratele ei mai mare) au fost născuți în Ucraina, transmite Știri.md.
„Așa i-au spus mamei. Asistenta medicală sau alte instituții i-au spus că nu poate naște aici, ci trebuie să plece la ea în țară”, spune Alina.
Femeia mai spune că în certificatul său de naștere, întocmit în Ucraina, mama este scrisă ca Elena Dovghii, iar tatăl ca Vitalii Dovghii, deși numele său real este Vitalii Margine.
„Nu știu ce s-a întâmplat atunci că mama a decis să-l scrie după familia ei, nu știu cauza. Probabil că înainte nu se lua în considerare greșelile astea, însă acum este o greșeală mare”, spune tânăra.
Lipsa buletinului de identitate a început să fie resimțită când Alina avea 15-16 ani, când a finalizat școala gimnazială și urma să primească certificatul de absolvire. Deși nu avea buletin, instituția i-a eliberat documentul. Ulterior, Alina și-a urmat studiile la o școală profesională pentru a deveni bucătar. Actele de absolvire și astăzi se află acolo, întrucât tânăra nu le-a putut primi fără buletin.
Problema s-a acutizat când Alina a rămas însărcinată și urma să nască. Ea a fost internată la spital în baza certificatului de naștere, întrucât nu avea vârsta majoratului pe atunci. Astfel, fetiței i s-a făcut un certificat de naștere, însă fără a i se scrie numele tatălui.
„Nu aveam 18 ani, eram cetățeană a Ucrainei și am scris fata după familia mea”, spune Alina.
Situația a fost mult mai complicată cu cel de-al doilea copil. Băiețelul, care are acum patru ani, nu are certificat de naștere.
„Orice copil când își face primul buletin de identitate trebuie să plece cu un părinte. Copiii mei vor avea aceleași probleme ca și mine”, mărturisește femeia.
În cadrul interviului, Alina a menționat că deja de 15 ani încearcă să rezolve această problemă a sa. Împreună cu tatăl său, care își recunoaște paternitate, au mers prin instanțele de judecată.
„Prima judecată a avut loc în 2015, căci tata și-a recunoscut paternitatea și a fost de acord să-mi dea familia lui. De la judecată ni s-a spus să plecăm la starea civilă și vom fi documentați. Însă acolo ni s-a spus că trebuie să plec în Ucraina ca să fiu documentată acolo, apoi să revin și să-mi fac documentele moldovenești. Întrebarea mea este cum pot să plec acolo dacă nu am buletin? Am numai certificatul de naștere și nu pot pleca”, mărturisește Alina.
Prin instanțe a mers și în legătură cu copiii săi, încercând să-și treacă băiatul după tată, însă fără succes.
„În 2024 am avut o ședință de judecată. Asistența socială de la Telenești a înaintat judecata, eu am fost ca pârât. Am avut judecata la Telenești, dar mi s-a refuzat, întrucât nu am buletin. Am dat la Curtea de Apel Bălți, care la fel m-a refuzat”, spune femeia.
Lipsa documentelor îi afectează viața de zi cu zi. Astfel, Alina nu se poate angaja oficial în câmpul muncii. Totodată, nu este zi în care să nu se gândească la viitorul copiilor ei.
Alina a mai spus că a scris solicitări către președinta Maia Sandu, către asistența socială și Ministerul Justiției.
Către finalul interviului, cu lacrimi în ochi, tânăra a venit cu un mesaj către autorități: „Ajutați-ne să ne documentăm, să fim în rândul lumii. Vreau să fiu angajată, să fim fericiți cu actele în regulă. Mă gândesc că atât timp cât am un tată moldovean am dreptul la o cetățenie moldovenească”.