Odată cu venirea frigului, în Moldova migrează lupi și șacali
Potrivit experților de la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Republicii Moldova, acum în Moldova există mai multe haite de lupi care se află permanent pe teritoriul Moldovei și se înmulțesc.

Ei trăiesc în principal în codri, în ocolurile silvice din Zloți și Rezina, precum și în pădurea din Flămînda, de lîngă Cahul. Dar în fiecare an numărul lor crește.
"În timpul iernii, acestora li se alătură și haitele migratoare din România și Ucraina. Migrația lupilor se așteaptă la sfîrșitul lunii noiembrie", a declarat pentru NOI.md colaboratorul principal al Institutului de Zoologie, Anatoli Savin.
Potrivit previziunilor zoologilor, în cazul în care iarna va fi severă, numărul lor poate fi mai mare decît cel obișnuit.
Creșterea populației de lupi provoacă probleme grave persoanelor din mediul rural, în special celor implicați în creșterea de vite și oi. "Lupii vin în Moldova după pradă ușoară. Oamenii lasă animalele fără supraveghere. În păduri, lupii nu au ce mînca, dar nici dușmani naturali ei nu au, de aceea ei atacă gospodăriile private. Ei au îndrăgit mai ales sudul Moldovei.
Dar și în alte raioane există probleme. De exemplu, doar în raionul Șoldănești, în acest an, au fost înregistrate peste 20 de cazuri de atacuri asupra animalelor domestice", a declarat pentru NOI.MD președintele Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor, Oleg Ciocoi.
În căutarea prăzii, peste Prut trec și șacali.
"În afară de lupi, în ultimul timp, șacalii nimicesc fazani, rațe și păsări de curte. S-au întețit atacurile asupra gospodăriilor private din raioanele Cahul și Ștefan Vodă. Oamenii adesea îi confundă cu cîinii vagabonzi", a spus Ciocoi.