main logo
1602

Obiceiuri nocive care afectează somnul. Ce recomandă specialiștii

Un somn odihnitor nu începe atunci când îți pui capul pe pernă, ci cu mult timp înainte. Vezi care sunt acele obiceiuri nocive care îți afectează somnul și ce recomandă specialiștii în acest sens. Ceea ce faci, sau nu, cu o oră înainte de a închide ochii poate schimba drastic acest proces extrem de important în dezvoltare.

Obiceiuri nocive care afectează somnul. Ce recomandă specialiștiiFoto: Shutterstock

Experții recomandă crearea unei rutine de somn pe care să o menții zilnic. Astfel, mintea și corpul îți for fi aliniate și lucrurile se vor dezvolta în mod natural. Nu trebuie să fie un proces elaborat sau să dureze un timp îndelungat. De fapt, cu cât este mai simplu și mai consistent, cu atât mai bine, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.

Obiceiuri nocive care îți afectează somnul

Chiar dacă ți-ai creat un obicei din a deschide televizorul ca parte a unei relaxări înainte de culcare, nu este recomandat să privești către ecran. Specialiștii spun că acest proces va fi asociat în timp cu stimularea și totodată cu trezirea. Creierul devine mai alert și pregătit pentru situații care s-ar întâmpla pe timpul zilei.

Va fi astfel mult mai greu să adormi și să te odihnești în adevăratul sens al cuvântului. Dacă citești o carte sau asculți un podcast, acest obicei îți poate oferi un somn extrem de odihnitor și relaxant.

Același lucru este valabil și pentru telefonul mobil. Odată ce privești către ecranul albastru, creierul tău devine suprastimulat. Va fi mult mai greu să adormi, dar și să ai parte de un somn odihnitor. Micile obiceiuri îți pot face seara mult mai relaxantă. Stabilirea unei rutine de somn, cu ore fixe de culcare și trezire, inclusiv în weekend, ajută la reglarea ceasului biologic și la îmbunătățirea calității somnului .

Activități precum meditația, ascultarea muzicii liniștitoare sau o baie caldă pot semnala organismului că este timpul pentru odihnă. Neglijarea acestei rutine poate face adormirea mai dificilă.

Nopțile pierdute pot prelungi somnul de weekend

Recuperarea somnului pierdut în timpul săptămânii prin dormit prelungit în weekend poate perturba ritmul circadian și poate duce la dificultăți în adormirea la timp în nopțile următoare. Menținerea unui program de somn constant, chiar și în weekend, este esențială pentru un somn de calitate .

Un mediu de somn neadecvat, cu lumină excesivă, zgomot sau temperaturi inconfortabile, poate afecta negativ calitatea somnului. Este recomandat să se creeze un mediu propice în acest sens. O cameră întunecată, liniștită și cu o temperatură confortabilă, arată cei de la Realsimple.com.

Dacă îți dorești să te odihnești pe timpul zilei, specialiștii recomandă un somn de 20 de minute. De asemenea, ar trebui să dormi înainte de ora 15 pentru ca nimic să nu interfereze cu somnul de noapte.

Cum trebuie să arate dormitorul sau camera în care te odihnești

Factori precum zgomotul, lumina excesivă sau o temperatură necorespunzătoare pot perturba somnul. Asigură-te că dormitorul este întunecat, liniștit și are o temperatură confortabilă, între 15-19°C. Utilizează perdele opace, dopuri de urechi sau un aparat de zgomot alb pentru a crea un mediu propice somnului.

Consumul de cafea și alcool seara poate afecta somnul, punctează Mayoclinic.org. Este recomandat să eviți aceste activități sau să le reduci la minimum. În caz contrar poți crea un obicei care pe termen lung îți va dăuna fără doar și poate.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării