Oamenii din Zona de Securitate și-au făcut rezerve de lemne de foc
Oamenii din Zona de Securitate spun că încă mai utilizează gazul pentru încălzire, dar și-au făcut și rezerve de lemne de foc. Dacă unii susțin că este timpul să scape deja de controlul rușilor în regiune, alții sunt nemulțumiți că trebuie să plătească mai mult pentru energie.
„Noi suntem cetățeni ai Republicii Moldova, la urma urmei. De ce cineva își vinde sufletul? Gazul acesta de 30 de ani - pe noi ne-au cumpărat. Noi suntem ostaticii rușilor. Ei fac ce vor cu noi, pentru că ne dau gaz ieftin. Și noi primim, iată satele acestea primesc gaz cu câte un leu, noi ținem armata străină aici, noi tot timpul suntem persecutați aici. Principalul, nu trebuie panică. Cineva se folosește de panica aceasta. Acum Putin mi se pare că bate din palme. Un lucru îi pare rău - că e cald”, spun oamenii, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Ne încălzim cu aparate de aer condiționat, adică tot ceea ce se poate de conectat la energia electrică în perioada cât este conectată. Ne îmbrăcăm mai gros, plăpumi mai groase, adică ne descurcăm cumva”, spun locuitorii din Varnița.
„Deconectează, la fel, câte opt ore în intervale și desigur că cine are sobe mai încălzește cu lemne, cu cărbune. N-am fost pregătiți, mă rog, fiind funcționari, nu ne-am gândit că trebuie să ne pregătim, să tăiem lemne, să adunăm câte ceva de foc, dar ne descurcăm, ne străduim să ne descurcăm”, spune Aurelia Pleșca, de la Judecătoria Anenii Noi.
„Vai de capul nostru. Strângem viță-de-vie, crengi de copac și facem focul. Eu în genere n-am încălzire și dacă lemne nu avem de nicăieri… Înainte ne mai permitea să trecem în regiunea transnistreană și mai cumpăram, dar acum nu permit să aducă lemne partea cealaltă”;
„E normal până ce, dar e cam scump, dacă nu-l vor închide. Încetișor, noi vom face ceva”;
„E greu de plătit, dar plătim, nu avem ce face. Am și sobă, am și gaz”;
„Cu gaz până ce ne încălzim și lemne avem câte un pic. E scumpușor”, afirmă oamenii din Doroțcaia, Dubăsari.
„Cu ce să plătească gazul și cinci lei lumina? Eu nu sunt de acord. Deloc! Eu sunt plecată peste hotare și trimit bani pentru a astupa toate găurile de care e nevoie. Dar nu suntem de acord cu prețul de cinci lei”;
„Nouă ne dă regiunea transnistreană cu un leu, dă la o bucată de Moldovă curent cu un leu. Dar ei ce fac? Ei ridică prețurile”;
„Noi n-avem ce mânca și n-avem cu ce plăti nici gazul, lumina, nimic. Noi primim 2.000 de lei. Îmi ajung mie 2.000 de lei să iau leacuri?;
„Noi vrem să ne lase lumina așa cum este acum la momentul dat. Noi nu vrem schimbări. Nouă nu ne trebuie de la Moldova, pe noi ne satisface ce este în cazul dat”, au spus locuitorii din Copanca, Căușeni.
Criza energetică din Republica Moldova a afectat grav localitățile din regiunea transnistreană și Zona de Securitate, lăsând locuitorii și instituțiile publice fără energie electrică, termică și gaze naturale.
Cele mai vulnerabile localități, precum Varnița și Copanca, sunt conectate la infrastructura controlată de Tiraspol și nu au legături directe cu rețelele de pe malul drept al Nistrului. Instituțiile publice, inclusiv școli și spitale, se confruntă cu dificultăți majore în asigurarea încălzirii, iar locuitorii depind acum de furnizarea de lemne, peleți și generatoare de urgență.
Amintim că Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către Moldovagaz începând cu data de 1 ianuarie 2025. În legătură cu o potențială criză umanitară în regiunea transnistreană, din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.