main logo
4949

O polițistă rupe tăcerea: La naștere, medicii i-au rupt mâna fetei mele

Mariana Gorobceanu, o polițistă din Republica Moldova, a povestit în cadrul unei emisiuni despre cea de-a patra sa naștere, în timpul căreia fetița ei a fost traumatizată de medici, aceștia fracturându-i o mânuță. Mai mult, la naștere, micuța a fost zgâriată pe față. Totodată, bebelușului i s-a format un hematom pe cap, unde s-a acumulat sânge.

O polițistă rupe tăcerea: La naștere, medicii i-au rupt mâna fetei meleFoto: Captură de ecran

În cadrul proiectului „Femeile nu tac” cu Adrian Prodan, Mariana Gorobceanu din satul Seliștea Nouă, raionul Călărași, a povestit că sarcina sa, fiind deja a patra, a decurs foarte bine. Femeia zice că nu a lipsit niciodată de la controalele medicale, a făcut tot ce îi recomanda doctorul și nu a avut nicio complicație, transmite Știri.md.

Fetița s-a născut la termenul potrivit, la 39 de săptămâni împlinite. Pe parcursul sarcinii, Mariana a făcut trei ultrasonografii, ultima fiind efectuată la 20 de săptămâni.

„Arăta că fătul se dezvoltă bine, fără malformații. Totul era bine, așa cum trebuia să fie”, povestește femeia.

Pe data de 16 octombrie a mers la un control, iar medicul i-a spus că totul este bine și urmează să nască pe cale naturală. Medicul ginecolog i-a zis că are o burtă mare și i-a recomandat să meargă la șefa maternității din cadrul Spitalului Raional Călărași.

„Burta era mare, chiar și vecina mea îmi zicea că poate am doi sau chiar trei copii. Dar nu. Probabil, cu practica sa de muncă, medicul ginecolog a considerat de cuviință ca eu să merg la o consultație la șefa maternității”, explică ea. 

Peste două zile, pe data de 18 octombrie, au început contracțiile, iar Mariana a mers la maternitatea din cadrul Spitalului Raional Călărași. De gardă în acea zi era șefa maternității, Valentina Timofeevna, iar moașă era Ecaterina.

„La scurt timp mi s-a aplicat în mână un cateter. Am întrebat de ce și mi-au zis că e pentru orice eventualitate. Nu a durat mult și am simțit că procesul nașterii a început. Cu regret, nici din prima, nici din a doua, a treia expulzare, copilul nu ieșea. A rămas cumva blocat în căile de naștere. Am fost cumva ajutată de șefa maternității și de o doamnă care împingeau burta din ambele părți. Am auzit niște fraze de-ale lor care m-au pus puțin în gardă. Mi-am dat seama că se întâmplă ceva ce nu e bine”, își amintește Mariana.

În acele momente, femeia se ruga ca totul să fie bine și copilul să se nască sănătos. Gândul că l-ar putea pierde o afecta mult și încerca să-l evite.

Când bebelușul s-a născut, Mariana nu a auzit niciun țipăt și s-a speriat. După câteva clipe, micuța totuși a început să plângă.

„Am auzit cum moașa i-a zis lui Timofeevna că s-a auzit o pocnitură. Timofeevna a zis că e suspecție de fractură a claviculei drepte. Eu, de exemplu, nu am auzit pocnitura aia”, spune femeia.

Mariana susține că, în acel moment, fiind în spital, spera că medicii vor acționa, vor efectua investigații și micuța va fi tratată, însă aceștia nu au făcut nimic. Când a ajuns în salon, Mariana a observat că fetița ei are o problemă la mâna stângă.

„Când încercam să o iau, ea plângea isteric, o durea. Eu le-am spus medicilor despre asta, dar nimeni nu a reacționat în niciun fel. (…) Ulterior, a doua zi, am aflat că medicul chirurg se află în concediu, iar medicul neonatolog este acasă. Mi-a fost straniu acest lucru”, mărturisește femeia.

Potrivit ei, medicii au dat dovadă de iresponsabilitate, întrucât niciunul dintre ei nu a întreprind ceva pentru a trata bebelușul. A doua zi, mânuța fiicei sale era foarte umflată, iar durerile erau tot mai mari.

„În lipsa mea, ei au dus-o la radiografie. Când a venit medicul la mine, după circa 20 de minute, am văzut-o schimbată la față. Am întrebat-o cum se simte fata și ea nu a spus nimic. Ulterior, am fost chemată într-un cabinet, unde erau deja mai mulți medici. Intrând în acest cabinet, am văzut rezultatul radiografiei, unde se vedea clar că a avut loc o fractură. În câteva secunde am înțeles toată situația”, povestește Mariana.

Atunci, medicii i-au spus că micuța trebuie să fie transferată de urgență la Centrul Mamei și Copilului, pentru a i se efectua o operație. La scurt timp, fata a fost transferată la Chișinău. Într-un final, mânuța ei a fost, potrivit Marianei, la extindere, timp de două săptămâni.

„Mi-a fost refuzat să merg și eu cu copilul. Nu știu ce fel de protocol au ei. Este o catastrofă să fii în așa situație”, susține ea.

Mariana spune că medicul i-a explicat că în cazul ei nu se putea face o operație cezariană, pentru că era prea târziu. Umerii fetiței erau mai mari decât capul ei și, din această cauză, potrivit medicilor, a avut loc o fractură.

Așadar, fetița ei a stat circa 20 de ore cu mânuța fracturată. „Pe unde s-a mai văzut o astfel de neglijență? Și așa copilul era stresat, dar încă și cu dureri mari...”, spune femeia.

Mariana activează în calitate de polițist de sector în cadrul IP Călărași de patru ani. Anterior, aceasta a lucrat la punctul de frontieră Leușeni-Albița.

Sunt multe cazuri asemănătoare cu al ei, zice Mariana, însă oamenii nu au curajul să vorbească și, astfel, totul se mușamalizează.

„Eu cunosc cât de cât drepturile, legislația și acționez când văd neglijență față de copilul meu. Dar nu cred că o femeie simplă din sat, care e necăjită când se întâmplă asemenea lucruri, va acționa sau se va plânge. Sunt multe cazuri care se stopează încă din maternitate. (…) Nu e nevoie de bani pentru a depune o plângere. Deja când nu știi cum să te aperi, ai nevoie de un avocat, dar iarăși să nu uităm că există avocat de stat”, explică femeia.

În prezent, spune ea, medicul legist trebuie să se expună și să dea un verdict. Ea susține că nu vrea să-și spună părerea în acest sens. Fie că e vorba de neglijență, fie chiar de malpraxis, totul va decide instanța de judecată.

Tot după naștere, fetița sa a rămas cu o zgârietură pe față. Ea nu știe cum s-a întâmplat una ca asta, dar presupune că mănușa medicului s-ar fi rupt în acel moment.

Mai mult, micuța a avut un hematom pe cap. După cum a înțeles Mariana din explicațiile unui medic din Chișinău, în timpul nașterii, pielea de pe cap a fetiței s-a îndepărtat și, ulterior, acolo s-a acumulat sânge. Tot acel lichid a fost extras din capul bebelușului.

„Sper că nu vom avea probleme pe viitor anume din cauza faptului că creierul său nu a primit suficient oxigen în timpul nașterii”, spune ea.

Mariana a depus o plângere pe numele moașei care a asistat nașterea, dar și pe numele șefei maternității. Până în prezent nu se cunosc multe detalii despre acest caz. Urmează să aibă loc o ședință de judecată în privința acestuia.

„Eu i-am spus lui Timofeevna că o să depun o plângere. Discuția a fost una calmă. Ea mi-a zis că a acționat în interesul copilului și că nu avea ce face altceva. (…) Copilul meu a avut de suferit din motiv de neglijență. Probabil nu era să fac astfel de acțiuni, dacă copilul meu primea un ajutor medical conform protocolului în cazul unei fracturi. Nu s-a acordat niciun ajutor. De ce eu ar trebui să tolerez asta? În primul rând, copilul meu a suferit. Sunt niște chestii pe care nu le poți lăsa așa”, susține ea.

Mai mult, femeia a discutat și cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care i-a și sugerat să depună o plângere la Poliție.

Urmăriți întreaga emisiune mai jos:

Video: Prodan Adrian 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării