O pensiune de familie atrage mai mulți turiști la Orheiul Vechi
La poalele stâncilor pitorești de la Orheiul Vechi, o mică pensiune de familie s-a transformat într-un exemplu de succes al turismului rural. Cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, familia Varzari a ridicat un loc primitor și autentic, care an de an cucerește tot mai mulți vizitatori dornici să descopere farmecul satului și peisajele inedite.

Administratorul pensiunii, Mihail Varzari, a ridicat pensiunea pe un teren cumpărat de părinții săi acum 20 de ani. De la planul inițial de a planta o livadă, a ales să valorifice potențialul turistic al Orheiului Vechi, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Am început construcția în 2012, am finisat-o în 2019. În 2019 am dat un circuit turistic. E locul meu de suflet, unde am depus foarte mult suflet. Atunci când am venit cu familia aici nu era nimic. Acum deja a crescut o afacere, nu este un loc unde nu a fost implicată toată familia.”
Oaspeții sunt cazați în căsuțe construite în stil tradițional, dar dotate cu comodități. „Această zonă eu o calific ca un loc unde iarna te simți în apele tale. E un moment de nedescris când stai cu o cupă de vin lângă această sobă și auzi acel trosnet de la lemne.”
Mihai Varzari a obținut un grant din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, în valoare de 10.000 de dolari. Apoi a aplicat la un proiect al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și a mai primit un grant de 400.000 de lei. Cu acești bani a fost modernizată bucătăria pensiunii.
„Noi nu știam că sunt așa utilaje care să poată să coacă prepelițele într-un timp-record și așa de gustoase. Deci, este un cuptor, o plită electrică profesională, un frigider.”
Responsabilă de bucătărie este Valentina, mama proprietarului. Ea povestește cum, la început, gătea pentru toți oaspeții la un aragaz simplu. „Aveam un aragaz mic, la care nu încăpea nimic. De exemplu, dacă puneam un castron mai mare, nu încăpea. Trebuia mai micuț. Aici pot să încapă două castroane mari.”
Astfel, după ani de muncă, Mihai Varzari culege roadele. „Cred că, dintr-o sută de clienți fideli, sunt unul sau doi care nu se mai întorc. Restul toți se întorc. Mulți dintre ei vin clienți, dar la urmă suntem chemați și noi la ei în ospeție.”
Tânărul vrea să-și extindă afacerea: să construiască alte două căsuțe pentru cazare, precum și să amenajeze mai multe zone pentru odihnă.
Asemenea investiții atrag mai mulți turiști în Republica Moldova, asta o demonstrează cifrele. Potrivit datelor statistice, anul trecut, numărul persoanelor străine care au vizitat țara noastră a fost cu 55 la sută mai mare decât în 2023.