O pasiune poate deveni artă adevărată: Exemplul unui meșter din satul Scoreni
Orice hobby poate deveni o artă adevărată. Este și cazul lui Constantin Jalbă, cunoscut în satul Scoreni din raionul Strășeni și în satele din jur pentru măiestria cu care restaurează răstigniri vechi, dar și construiește altele noi. Într-o lume grăbită, creațiile lui Constantin Jalbă ne amintesc că pasiunea nu are vârstă, iar arta rămâne un limbaj universal.

Pentru Constantin Jalbă răstignirile nu sunt simple decorațiuni, ci simboluri pline de sens și încărcate cu istorie. Dintre toate elementele, cupola este cel mai dificil de construit, necesitând o atenție și o măiestrie deosebite, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Am restaurat mai multe răstigniri în Scoreni mai vechi, dar am zis să fac și una nouă. Cu contribuția oamenilor am strâns bani și am hotărât să fac într-un stil mai diferit și am făcut Maica Domnului în loc de Iisus Hristos. Aici e beton, faianță. Cupola aceea foarte greu se face.”
Constantin Jalbă este iscusit și în confecționarea porților din metal, fiecare piesă fiind realizată cu migală. În prezent, meșterul lucrează la restaurarea unei case vechi, pe care intenționează să o transforme într-un mic muzeu al meșteșugurilor locale.
„Eu depun mult suflet, mă obosesc, simt că multă energie a dispărut. După, când le văd frumoase, se acumulează energie. Am desenat doi ani, am venit acasă, am mai lucrat pictor. Dar eu am imagine, văd lucrul gata.”
Lucrările meșterului sunt tot mai apreciate, iar talentul său îmbogățește valorile autentice ale satului.
„Această răstignire e din lemn. Iisus e din lemn, nu ciment și părinții omului meu au făcut răstignirea aceasta. E veche, are 180 de ani și a fost în colțul acesta, dar se îngrămădea apa, nu se scurgea și a putrezit. El a luat și a făcut totul. Am făcut încă una în vale, tot e făcută de mine, adică de omul meu, a pornit-o în 1988”, a spus Elena Staver, locuitoare din Scoreni.
Cu fiecare lucrare, Constantin Jalbă aduce la viață tradiții vechi și construiește altele noi, transformând astfel satul într-un loc mai frumos.