O nouă generație de viitori judecători și procurori a absolvit Institutul Național al Justiției
Robe, emoții și angajamentul de a respecta legea au definit festivitatea de absolvire a candidaților la funcțiile de judecător și de procuror, desfășurată la Institutul Național al Justiției, miercuri, 21 mai.

La eveniment au participat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Consiliului Superior al Procurorilor și ai altor instituții-cheie din sistemul de drept, precum și exponenți ai corpului diplomatic de la ambasadele Regatului Țărilor de Jos, României și SUA în țara noastră, transmite Știri.md.
Cadrul solemn a început cu intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova, urmat de alocuțiunile înalților demnitari și înmânarea atestatelor de absolvire a cursului de formare inițială celor 28 de candidați la funcția de judecător și 15 candidați la funcția de procuror.
Președinta Maia Sandu a subliniat valoarea responsabilității în profesia aleasă: „E un eveniment important pentru voi, dar este și un eveniment important pentru noi. Voi sunteți aici pentru că v-ați asumat o responsabilitate enormă de a face dreptate oamenilor, de a proteja interesul public și de a apăra democrația. Țara are nevoie de o nouă generație în justiție. Noi cu toții avem așteptări foarte mari față de voi pentru că această nouă generație trebuie să încline balanța și să aibă o contribuție semnificativă la construcția încrederii cetățenilor în justiție”.
Directoarea Institutului Național al Justiției, Ramona Strugariu, în discursul său, a felicitat absolvenții pentru dedicarea arătată în timpul studiilor: „Aș vrea să înțelegem cu toții că aici se formează coloana vertebrală a statului de drept, a democrației și a Moldovei Europene și că fiecare dintre oamenii care pășesc pragul Institutului Național al Justiției are un rol și o misiune în acest sens. Justiția nu este o profesie, este o vocație și pentru fiecare dintre voi, această vocație și misiune vor rămâne de-a lungul vieții o alegere și o datorie. Îmi doresc să vă întoarceți în calitate de formatori la INJ și să duceți mai departe toate aceste experiențe și, în special, credința pe care am văzut-o și am auzit-o de la voi că Moldova nu poate să fie decât un stat de drept și o democrație și că sunteți parte integrantă a acestui proces”.
Mesaje de felicitare și încurajare pentru viitorii judecători și procurori au adresat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, Stela Procopciuc, președintă interimară a Curții Supreme de Justiție și membră a Consiliului INJ, Sergiu Brigai, adjunct al Procuror General, Sergiu Caraman, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, și Elena Roșior, membră a Consiliului Superior al Procuraturii.
Încheierea unei perioade intense de pregătire profesională a fost marcată prin decernarea atestatelor celor 43 de absolvenți. Cei mai buni au primit și diplome de excelență. Astfel, diplome cu mențiuni de lider al promoției a XVII-a au obținut Cristian Babin, candidat la funcția de judecător, și Victoria Munteanu, candidată la funcția de procuror; diplome de merit, drept recunoaștere a performanțelor dobândite - Felicia Costov și Valeria Bejenari, candidate la funcția de judecător, și Iurie Iurcu, Deonisie Spînu și Sergiu Nazarenco, candidați la funcția de procuror; diplome de merit pentru spirit organizatoric deosebit - Natalia Nastasiu și Ana-Maria Eloi, candidate la funcția de judecător, și Sergiu Nazarenco, candidat la funcția de procuror.
De la înființarea sa și până în prezent, INJ a oferit sistemului de justiție 17 promoții de absolvenți, care au cuprins 265 de candidați la funcția de judecător și 351 - la funcția de procuror. Formarea inițială la INJ durează 18 luni și este realizată în trei semestre: semestrul I - formarea abilităților profesionale specifice fazei de urmărire penală (candidații la funcția de procuror)/formarea abilităților profesionale la examinarea cauzelor civile în fond (candidații la funcția de judecător); semestrul II - formarea abilităților profesionale prejudiciare/formarea abilităților profesionale la examinarea cauzelor penale în fond prin simulări de procese; semestrul III - stagiu de practică în cadrul instanțelor judecătorești, organelor procuraturii și de urmărire penală.
Foto: INJ