O locomotivă veche de 40 de ani urmează să fie repusă pe șine
După aproape un an de reparații, o locomotivă veche de 40 de ani urmează să fie repusă pe șine. Muncitorii spun că lucrările de mentenanță și testare a garniturii sunt pe ultima sută de metri. În scurt timp vor fi remediate toate defecțiunile tehnice, iar locomotiva va putea reveni în circulație. Reprezentanții Căii Ferate a Moldovei afirmă că, după o pauză de zece ani, au fost relansate capacitățile tehnice și inginerești proprii.

Mihail Cubițchi de trei decenii lucrează în calitate de lăcătuș la Calea Ferată. El cunoaște în detaliu toate piesele garniturii reparate, unele având chiar zeci de tone, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„S-a schimbat motorul, s-a schimbat valul cotit, multe piese mărunte. Cel mai mult la motor a fost de lucru. M-am deprins aici și îmi place, nu mai ai în altă parte unde să te duci să lucrezi, mai am un an până la pensie, mi-a intrat în sânge lucrul acesta”, spune Mihail Cubițchi, lăcătuș.
Până acum, CFM nu avea resursele necesare pentru reparații capitale interne. Întreprinderea apela la servicii externe. Pe lângă această garnitură, alte trei urmează să fie reparate.
Cele trei locomotive care necesită reparație se află în depou. O parte din acestea a fost deja dezasamblată și așteaptă livrarea pieselor de schimb, precum și alocarea surselor financiare necesare pentru a putea continua lucrările de restabilire.
„Dacă e să cumpărăm o locomotivă nouă, ne va costa aproximativ patru milioane de euro, ba chiar mai mult, este mai simplu să investim un milion de lei și să îi prelungim termenul de exploatare, mai ales că cele din seria CM3 se manifestă bine. Dacă e să investim în ele și să le reparăm corespunzător, locomotivele vor lucra destul de mult”, a menționat Iuri Preguza, inginer, șeful Depoului de locomotive.
Locomotiva reparată arată că, deși CFM trece prin mari dificultăți financiare încă din 2009, se face un pas important spre redresare. După ani de pierderi și probleme tot mai mari, inclusiv în 2022 din cauza reducerii tranzitului feroviar, acum se investește în reparații și modernizare. Totodată, restanțele salariale ale angajaților sunt plătite pe etape.