main logo
766

O întreprindere de stat vrea să-şi ridice sediu de 120 milioane lei

Întreprinderea de stat Moldelectrica are în plan construcţia unui nou sediu central în Chişinău, costul căruia se ridică la circa şapte milioane de dolari (peste 120 milioane lei).

O întreprindere de stat vrea să-şi ridice sediu de 120 milioane de lei

Potrivit studiului de fezabilitate, noul edificiu ar urma să aibă cinci etaje, o suprafaţă de aproximativ 5.600 de metri pătrați şi va fi amplasat cel mai probabil pe o parte din terenul de 3,1 hectare din cartierul Ciocana, ce aparţine întreprinderii Moldelectrica şi unde sunt amplasate acum nişte depozite de echipamente şi materiale, dar şi o curte unde staţionează tehnica auto, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.

Cheltuie prea mult pe chirie şi utilităţi

Sediul nou va găzdui aproximativ 300 de angajați şi va include un nou centru de dispecerat, modernizarea sistemului SCADA/EMS și modernizarea Sistemului de Management al Evidenței energiei electrice (MMS).

Relocarea clădirii sediului central va elimina costurile chiriașilor și va îmbunătăți mediul de lucru al angajaților, susţin autorii studiului.

Unul din argumentele principale pentru trecerea într-un nou sediu este faptul că în prezent sediul central al Moldelectrica se află într-o clădire deținută de Agenția Proprietății Publice pe strada Vasile Alecsandri din centrul Chișinăului şi pe chiria oficiilor de acolo ar cheltui sume foarte mari.

Calculele prezentate relevă că Moldelectrica închiriază 4.080,2 metri pătraţi, iar plata anuală pentru chirie constituie 390.462,97 lei fără TVA. În total în anul 2017, pentru servicii comunale și chirie a sediului central actual Moldelectrica a cheltuit 2,92 milioane lei (circa 170.000 de dolari), din care peste 2,5 milioane lei au fost pentru utilităţi.

Totuşi autorii studiului de fezabilitate susţin că "din calculele întreprinderii, bazate pe costul curent al chiriei și prețul mediu de construcție de pe piață, costul clădirii poate fi recuperat în mai puțin de 10 ani", ceea ce pare nerealist.

Concluzia experţilor este că în urma construcţiei, "întreprinderea va avea un sediu nou multifuncțional care va cuprinde sediul central, parcări, garaje, depozite, hale de mentenanță, laboratoare și alte utilități necesare întreprinderii, centrul de instruire și nu vor mai fi efectuate plăți pentru chirie".

Cine va plăti pentru noul sediu

Documentul prevede că finanţarea construcției clădirii noului sediu al Moldelectrica va fi efectuată de Banca Mondială, care mai acordă asistenţă şi pentru proiectele de interconexiune energetică cu România şi UE şi care bat pasul pe loc.

Moldelectrica este una dintre cele mai mari întreprinderi de stat cu active de 1,58 miliarde de lei, o cifră de afaceri de 585 milioane lei în 2017 şi un profit net de 57,15 milioane lei. 

În prezent numărul scriptic de lucrători constituie 1.389 persoane și la întreținerea întreprinderii se află 183 de stații electrice cu tensiunea de 35 kV şi mai mult şi peste 4700 de kilometri de linii electrice. 

De notat că Moldelectrica pregătește deja Caietul de Sarcini pentru proiectarea sediului nou și mai apoi va selecta un contractor pentru proiectare. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării