main logo
4416

O fostă grădiniță din Bălți, transformată într-o gunoiște neautorizată

Locuitorii cartierului 8 din Bălți trăiesc lângă o gunoiște ilegală, formată pe terenul unei foste grădinițe, situată alături de institutul „Selecția”. Gunoiul de grajd, resturile de construcții și chiar cadavrele de animale aruncate acolo creează un focar de infecție, iar oamenii se plâng de mirosuri insuportabile.

O fostă grădiniță din Bălți, transformată într-o gunoiște neautorizatăColaj: Știri.md

„Este o grămadă de gunoi, aici este aruncat gunoiul de grajd, materiale de construcții. S-au înmulțit și câinii, de ți-e frică să intri încoace. Aici se ascundeau și deținuții care au evadat din închisoare”, a spus Nina Covalenco, locatară, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

„Vara e o putoare atât de puternică, încât nici nu poți trece pe alături, pentru că aici sunt aruncați câini morți și tot ce este posibil”, a declarat Galina Cerniciuc, locatară.

„Am fost la audieri la Primărie cu o scrisoare semnată de toți locatarii. Am primit un răspuns că grădinița nu e în gestiunea municipiului Bălți. Am rugat să emită o Dispoziție către „Selecția” să se facă curat aici”, a menționat Galina Suhina, locatară.

„Timp de 30 de ani n-am văzut pe nimeni să vină cu mătura, să facă curățenie, eu tai iarba, vopsesc trotuarele. E imposibil să stai lângă această grădiniță, nici încolo, nici încoace. Aici unii se strangulau, venea Poliția și îi căuta cu săptămânile”, a explicat Mihail Gurski, locatar.

Reprezentanții Institutului „Selecția” susțin că au încercat să rezolve problema, atât cu administrația locală, cât și cu cea centrală.

„Au fost adresări din partea institutului „Selecția” de mai multe ori, la Primăria Bălți, pentru a repara acoperișul. Primăria a răspuns că nu are resurse financiare. Legea prevede că instituțiile social-economice, menirea lor nu poate fi schimbată. Asta a fost prin anii 2005, 2006, 2007”, a spus Boris Boincean, director al Institutului „Selecția”.

Responsabilii de proprietatea municipală din Bălți spun că oamenii ar putea depune un demers la Primărie, pentru ca problema să mai fie discutată o dată la nivel guvernamental.

„Ultima perioadă, cel puțin, un an de zile, cereri sau solicitări și demersuri cointeresați de bunul dat nu le-am primit spre examinare. Potrivit informațiilor cadastrale, acest bun se află în proprietatea Republicii Moldova. O soluție ar fi ca persoanele cointeresate să expedieze un demers către stațiunea tehnologică sau către Primărie, pentru a analiza în ansamblu în cadrul unei comisii, să mergem către Guvern să solicităm să fie transmisă în proprietatea orașului”, a spus Veaceslav Fusu, șeful Direcției Proprietate municipală și relații funciare.

Fosta grădiniță de pe strada Cehov, 80 a fost abandonată acum mai bine de 30 de ani.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării