O firmă din Dubai, cel mai mare importator de îngrăşăminte în Moldova
Selitra (nitratul de amoniu) a fost cel mai importat îngrășământ în Republica Moldova în primul trimestru al acestui an, arată o analiză a expertului Iurie Rija, care relevă că de fapt se menţine tendinţa din 2024.

Potrivit analizei anul trecut în Republica Moldova au fost importate 45.212 tone de nitrat de amoniu, ce poate fi folosit ca îngrăşământ la toate tipurile de soluri şi plante, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Importurile de selitră au scăzut cu peste 40%
Astfel s-a atestat o scădere cu circa 12% a importurilor de selitră comparativ cu 2023, în pofida faptului că preţurile de import s-au redus cu peste 25% - de la 11,17 pentru un kilogram, la 8,46 lei pentru un kilogram.
În primul trimestru al anului 2025, importurile de selitră au ajuns la 20.133 tone, ceea ce reprezintă deja 45% din volumul total al anului precedent. Prețul mediu de import pentru această perioadă a fost de 8,16 lei/kg, o reducere de aproximativ 3,5% față de media din 2024 și o scădere de aproape 40% în raport cu nivelul din 2022.
„Totuși, deși la nivel anual tendința este una de ieftinire, analiza prețurilor lunare din ultima perioadă indică o inversare ușoară a acestei curbe. Pe fundalul scumpirii gazului natural în Europa și al presiunilor externe legate de piața globală a carbamidei, prețurile la selitră încep să revină pe un trend ascendent. Schimbarea respectivă chiar dacă nu este încă reflectată în totalitate în media trimestrială, va putea influența în sens negativ costurile inputurilor pentru fermierii moldoveni", constată expertul.
Datele arată că în primul trimestru al anului 2025, tendinţa s-a accentuat şi importurile de nitrat de amoniu s-au redus cu peste 40% şi au constituit 18.767 tone de selitră de amoniu.
De ce scad importurile
În opinia lui Iurie Rija, reducerea volumului indică o scădere clară a cererii pe piața internă, "fenomen care se explică în mare parte prin capacitatea financiară redusă a fermierilor la început de sezon".
„În sectorul îngrășămintelor, nu se practică în mod curent creditarea tehnică – achizițiile se fac exclusiv cu plata integrală, ceea ce înseamnă că nivelul importurilor reflectă în mod direct gradul de îndestulare și lichiditățile reale disponibile în agricultură", constată expertul.
Această dinamică vine într-un context în care prețurile au fost relativ stabile și chiar accesibile, deşi s-a atestat o creştere lentă de la 8,08 lei/kg (TVA și transport inclus) - în ianuarie, la 8,34 lei/kg - în martie.
Cel mai mare furnizor Rusia, printr-o firmă cu fondator din Dubai
Analiza relevă că Rusia a redevenit anul trecut principalul furnizor de acest îngrăşământ pe piaţa Republicii Moldova, cu o cotă de aproape 70%.
Mai mult! În primul trimestru al anului 2025, dependenţa de Rusia s-a accentuat livrările ajungând la o cotă de circa 80%, în Republica Moldova fiind exportate peste 15.300 de tone de selitră. Restul a fost importat din Uzbekistan şi Georgia.
În anul 2024, cei mai mari trei importatori de selitră au fos firmele Ptiramida-Market SRL din Cimişlia (65,66% – Valeriu Lungu, 33,33% – Gicu Chilaru) cu 9.700 tone, cooperativa Agrostoc – cu circa 6.300 de tone şi Transfer-Impex SRL (Andrei şi Olga Cernogorov) cu 5.232 tone. Împreună, acești trei operatori au acoperit peste 46% din importirile de nitrat de amoniu în 2024.
În primul trimestru al anului 2025, însă, configurația pieței s-a schimbat radical. Lider a ajuns Fertistream-TRM SRL, o firmă fondată în toamna anului trecut de o companie din Dubai, afiliată unor afacerişti ce au lucrat anterior pentru gigantul rus al îngrășămintelor - Eurochem.
Astfel Fertistream-TRM SRL a reuşit să livreze în primul trimestru al acestui an un volum de 14.926 tone – ceea ce reprezintă deja aproape 75% din totalul importurilor de selitră din această perioadă.
Este de remarcat că această companie este și principalul importator de uree. Totodată, o parte a activității fostei companii Agrocenter Eurochem SRL, care era anterior un actor important în acest domeniu, a fost preluată de fapt de Fertistream-TRM, consolidând astfel poziția în piață, susţine Iurie Rija.
„Menţionăm că nitratul de amoniu (selitra) este cel mai importat îngrășământ în Moldova în 2024, iar avantajul utilizării acestuia față de celelalte constă în eficiența sa ridicată datorită conținutului mare de azot (aproximativ 34%), disponibilității imediate și continue a acestuia pentru plante, precum și solubilității sale, care permite o aplicare uniformă și adaptibilă la diverse condiții climaterice”.