O fereastră deschisă poate fi fatală. Cum să evităm tragediile
În perioada caldă, o fereastră larg deschisă şi o clipă de neatenţie este o combinație ce poate fi fatală. Doar în acest an, un copil a murit, iar alţii trei au fost grav răniți după ce au căzut de la înălţime.

Asemenea tragedii pot fi evitate prin supraveghere, dar şi prin instalarea unor sisteme de siguranţă la geamurile gospodăriilor, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
În 2022, 10 copii au fost la un pas de moarte după ce au căzut de la ferestre. În 2023, sunt deja patru victime, dintre care un deces.
Copii căzuți de la ferestre:
în 2022 – 10 copii
în 2023 (ianuarie – aprilie) – patru copii
În fiecare an, instituţiile responsabile pentru protecţia drepturilor copiilor organizează campanii de informare și sensibilizare pentru a evita astfel de tragedii.
Tatiana Oboroc, şef, Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copiilor, Chişinău: „Părinţii nu trebuie să lase geamurile deschise, părinţii nu trebuie să arate copiilor, care au o vârstă mai mică, cum se deschide geamul. Deci totul porneşte de la părinţi. Ei pot fi sancţionaţi, fie că e răspundere contravenţională, administrativă, dar poate fi şi răspundere penală, când este un caz mai complicat. În cazul în care apare o situaţie de risc cu implicarea copiilor, imediat se face o fişă de sesizare, se examinează situaţia în familie.”
Pentru a preveni tragediile, adulţii trebuie să supravegheze în permanenţă copiii. Se pot instala și sisteme de siguranţă la ferestrele gospodăriilor. Soţii Jechiu au ales să pună plase la geamuri pentru a-şi proteja fetiţa de doar doi ani.
Diana Jechiu, mamă: „Deja poate să ia singură scaunul, să se ridice, să deschidă uşi. Deja devine din ce în ce mai periculos. Doar că ea nu ştie încă despre aceste pericole şi încercăm noi să o protejăm atât cât este în puterile noastre. Şi atât timp cât este accesibilă această metodă de protecţie, mi se pare foarte importantă... mai ales că vine vara, vom deschide geamurile din ce în ce mai mult.”
Vadim Moruz, director, magazin cu sisteme de securitate pentru ferestre: „E o plasă care menţine 250 de kilograme. Vă daţi seama, pentru copilaş este ireal să o deterioreze cumva. Marea majoritate a părinţilor fac acest schimb în casă doar când se întâmplă ceva sau când văd că copiii încep a se urca la ferestre. Nu cred că ar trebui să ajungem la momentul dat, pentru că poate să fie prea târziu.”
În ajunul vacanţei de vară, autoritățile atrag atenţia părinţilor şi asupra altor riscuri.
Tatiana Oboroc, şef, Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copiilor: „În general, părinţii trebuie să fie foarte prudenţi. Ei trebuie să aibă grijă să nu lase careva obiecte ascuţite, soluţii care sunt periculoase, toxice pentru copii.”
Anul școlar în Republica Moldova se va încheia pe 30 mai, iar în zilele de vacanță copiii trebuie să fie bine supravegheați.