main logo
1428

O femeie din Strășeni a reușit să-și facă o carieră de succes în Canada

A pornit în lumea mare chiar din inima Moldovei, dintr-un sat pitoresc, frumos, din raionul Străşeni – Scoreni. Un sat cu oameni harnici, frumoşi la suflet, aşa cum sunt toţi moldovenii, spune conaţionala noastră Larisa Iordache, stabilită în Canada.

O femeie din Strășeni a reușit să-și facă o carieră de succes în CanadaFoto: trm.md

Chiar dacă se află la mii de kilometri depărtare de casă, dorul de casă se face mereu simţit. Un dor care o determină pe Larisa Iordache, de rând cu alţi conaţionali stabiliţi peste hotare, să se implice în diverse campanii sociale prin care să sprijine oamenii Moldovei rămaşi acasă, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Ce îi motivează pe membrii diasporei să îşi consume timpul, banii, dar şi emoţiile în acest scop, aflăm în cele ce urmează de la Larisa Iordache, verificator tehnician la o companie de microelectronică din Canada – protagonista emisiunii „Scrisori pentru acasă” de la Radio Moldova.

Absolveşte Facultatea de geografie în anul 1994. La doar 24 de ani ajunge să predea geografia la şcoala din satul de baştină şi, tot atunci, ajunge viceprimar al localităţii. Deşi tânără pe atunci, spune azi Larisa Iordache, a reuşit să se descurce cu ambele job-uri. Totuşi, în toamna anului 1996, tânăra profesoară încearcă „gustul emigrării” pentru prima dată. 

Părăseşte satul natal pentru a se stabili la Chişinău, acolo unde avea să predea în continuare geografia şi biologia, ca mai târziu să aleagă să studieze şi cercetarea. 

În 2005, Larisa Iordache obţine diploma de biolog în genetică şi, atunci când ar părea că lucrurile decurg bine, atunci când mai avea puţin ca să îşi ia şi doctoratul, alege să emigreze în Canada.

„Eram tineri, entuziasmaţi, cu proiecte de viaţă. Avem atâta putere încât credeam că răstorn munţii. Şi atunci am hotărât să emigrez. În 2006, pe 11 mai, am aterizat în „Ţara frunzei de arţar”. Procesul de emigrare nu este unul uşor. Când ne-am pornit era o euforie. Regrete vin mai târziu, cu anii”, spune Larisa Iordache.

Larisa Iordache este adeptă a instruirii permanente. Iată de ce atât în ţară, cât şi peste hotare, a urmat mai multe studii şi a obţinut câteva calificări profesionale.

„Chiar din prima lună am mers la cursuri de franceză, iar după trei luni m-am angajat într-un laborator, unde am lucrat timp de un an. Mai târziu m-am înscris la cursuri de biologie pentru o integrare mai bună în câmpul muncii, pentru ca pas cu pas să avansez. La moment activez într-un laborator optic într-o companie de microelectronică, furnizoare de produse electronice pentru industria aeronautică, spaţială, în apărare şi multe alte ramuri ale industriei. Aici eu sunt verificator tehnician, adică verific la microscop cele mai mici accesorii electronice, pe care după verificare le trec prin mai multe etape de laborator, după care le testez şi mai departe le trimit în alte departamente de inginerie unde sunt asamblate în produsul finit. Cu câteva luni în urmă primele noastre conectoare au zburat pe Planeta Marte, fiindcă avem un contract cu NASA şi furnizăm pentru ei anumite produse microelectronice”, mai spune Larisa Iordache.

O carieră de succes în „Ţara frunzei de arţar”, însă, nu îi poate alunga conaţionalei noastre dorul de casă. Iată de ce, ori de câte ori are posibilitatea, se implică în campanii sociale pentru a-i ajuta pe conaţionalii rămaşi acasă, pe cei defavorizaţi de soartă. Cea mai recentă campanie iniţiată de comunitatea moldovenilor stabiliţi în Canada - „Dăruim din inimă”, a reuşit să ajungă în casele a peste 20 de moldoveni.

„Cea care ne-a unit sub acelaşi drapel, aceeaşi culoare, de la Atlantic până la Pacific, a fost conaţionala noastră, jurnalista de la Radio Moldova Ludmila Alexei. Ne-am unit toate oraşele mari din Canada. În fiecare oraş a fost numită o persoană responsabilă care să adune fondurile. Acasă a început să vorbească şi televiziunile, şi radioul, despre copiii care nu reuşesc să asiste la lecţiile online pentru că nu au o unitate tehnologică în casă. 

Atunci ne-am gândit că ar foarte bine să ajutăm atât cât o să putem. Ne-am pornit din start măcar zece familii să ajutăm, ca până la sfârşit să reuşim să ajutăm 22 de familii. Am ales familiile care au un venit foarte mic, sau în unele cazuri fără niciun venit, care să aibă de la 3 copii în sus, dar copiii să fie sârguincioşi, ca să le facem un bine acestor copii. În această campanie ne-au ajutat foarte mult interpreţi, jurnalişti de acasă, colaboratorii de la Radio Moldova. 

Astăzi ţin să le mulţumesc tuturor din tot sufletul. Noi am trimis banii, dar toate produsele au fost procurate din ţară. De fapt, acesta a şi fost scopul campaniei noastre, să investim în ţară, ajutând oameni de acasă”, menţionează Larisa Iordache.

Diaspora îşi iubeşte ţara, spune Larisa Iordache. De altfel, conaţionala noastră recunoaşte că unul dintre visele ei este ca într-o zi să se întoarcă acasă, la baştină, să se reunească cu familia şi prietenii.

„Diaspora îşi iubeşte ţara foarte mult. Suntem cu gândul şi sufletul acasă. Diaspora nu este un nume paralel. Este o parte din sufletul frumos al acestui popor. Rog să fim uniţi ca într-o zi să ne întoarcem acasă, să ne reunim împreună cu familiile noastre, cu rudele, ca să putem să fim fericiţi, sănătoşi şi prosperi la noi acasă. Asta mi-am dorit din prima zi când am plecat de acasă. Asta îmi doresc în fiecare zi şi asta cred că o să-mi doresc până în ziua în care o să ajung acasă”, a mai spus conaţionala noastră.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării