O familie din satul Domulgeni, exemplu de succes în apicultură
Interesul pentru produsele apicole a cunoscut în ultimii ani o creștere semnificativă, mai ales în rândul celor care caută alternative naturale pentru fortificarea imunității. Cu toate acestea, apicultura rămâne un sector vulnerabil, susține o familie din Domulgeni care, în cadrul unei emisiuni, a explicat ce înseamnă să îmbini tradiția cu profesia într-un domeniu esențial pentru sănătate.

„Mă ocup cu apicultura de 25 de ani. Am început de la o singură familie, apoi am progresat și am ajuns și la 130 de familii. De la bun început mi-a plăcut mierea de albine, foarte gustoasă. La mine dimineața începe cu o lingură de miere de albine”, susține Igor Frumusachi din Domulgeni, raionul Florești, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
Apicultorul spune că cererea pentru produsele apicole a crescut în ultimii ani, mai ales în rândul celor care caută soluții naturale pentru întărirea imunității. În pofida beneficiilor, sectorul apicol nu este ferit de greutăți.
„În ultimii ani, este tot mai secetos și este mai greu, dar avem rezultate. Colectăm mierea de rapiță, prima roadă a albinelor, cu toate că sunt puțini salcâmi, dar avem și de salcâm. Anul acesta este foarte slab, a înghețat. Anul trecut, a fost roadă multă, anul acesta foarte puțină”, a menționat Igor Frumusachi.
Apicultura aduce familiei Frumusachi nu doar venit, ci liniște și satisfacție. Soția, Aliona, îl ajută pe apicultor la extragerea mierii, la îmbuteliere și la vânzare.
„Au fost ani mai buni și mai răi, cu secetă. Când nu este ploaie, nu este roadă. Nu sunt flori și albina nu are de unde aduce nectar, dar suntem optimiști și mergem înainte să ne ocupăm de apicultură”, spune Aliona.
Specialiștii spun că zona de nord a țării este potrivită pentru dezvoltarea stupinelor datorită diversității florale. Totuși, schimbările climatice sau tratamentele fitosanitare necontrolate pun presiune pe micii producători de miere.