main logo
418

O expoziție de piese arheologice și antropologice, vernisată la Chișinău

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată joi, 13 iunie, o expoziție cu genericul „ArheOS: când antropologii și arheologii fac oasele să vorbească”.

O expoziție de piese arheologice și antropologice, vernisată la ChișinăuFoto: google.com

Obiectul central al acesteia este omul, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Expoziția este organizată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Centrul de Cercetări Antropologice „Olga Necrasov”, Academia Română – Filiala Iași în parteneriat cu Agenția Națională Arheologică, Institutul de Cercetări Bioarheologice şi Etnoculturale, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Școala Antropologică Superioară. 

Directorul adjunct al instituției gazdă, Mariana Vasilache-Curoșu, curatorul expoziției, a menționat că aceasta este importantă prin faptul că obiectul ei central este  omul, pentru că atât arheologia, cât și arheologia, au ca subiect de cercetare omul, prima – în baza resturilor ostologice, în baza scheletului și a doua, arheologia – în baza artefactului, adică a ceea ce a rămas după activitatea umană.  

”În această expoziție noi combinăm și artefactele, piesele arheologice, și scheletele osoase. De asemenea, expoziția este importantă prin faptul că anume partea scheletală prezintă acea informație, pe care arheologii, în baza expertizei antropologice o folosesc pentru a face interpretarea acestor complexe funerare, în cazul nostru - mormintele. 

Astfel, s-a completat tabloul general al comunităților care au trăit cândva, cu viața și activitatea lor.  În baza analizei acestor resturi osoase, noi putem să vedem ce tipuri de activitate practicau oamenii. 

De exemplu, pe os rămân niște urme de la râșnit, de la producerea făinii. 

Pe os rămân și niște urme care ne vorbesc despre faptul că un anumit bărbat a fost călăreț sau că a fost arcaș ori că a dus anumite greutăți. 

Toate aceste amprente rămân pe os. Și atunci, antropologii, studiind foarte mult timp aceste oase, și-au făcut, respectiv, baza la lor de date, prin care ne furnizează nouă atare informații”, a precizat curatorul expoziției.

Potrivit Marianei Vasilache-Curoșu, la fel de interesantă este vitrina cu oase cu patologii, care relatează despre ce fel de boli au suferit oamenii în timpul vieții.

La rândul său, cel de-al doilea curator al expoziției, Angela Simlcsik din Iași a explicat că tot ce înseamnă oseminte umane înseamnă informație. ”Informații despre comunitățile umane, care nu au lăsat nimic scris în urma lor. 

În schimb, aceste oseminte ne povestesc foarte mult despre modul lor de viață,  despre starea lor de sănătate, despre alimentație,  despre obiceiurile culturale etc. 

Foarte multe informații putem extrage din această expoziție și ne putem face o imagine despre comunitățile acelor vremuri despre care noi nu știm nimic. 

Informațiile ajung la noi prin cultura materială, prin obiectele materiale  pe care le descoperă arheologii în complexele funerare, iar noi, arheologii venim în completare cu cât mai multe informații despre omul care a dispărut și care a rămas sub formă de oseminte”,  a menționat Angela Simlcsik.

Expoziția cuprinde opt schelete și peste 150 de piese arheologice din perioada paleoliticului, neoliticului, epoca bronzului, fierului, antichitate, epoca migrațiilor și perioada medievală. Ea va fi deschisă până la 10 noiembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării