O declarație pentru adevărul istoric, semnată de Moldova și alte 6 țări
Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, mai mulți lideri europeni au transmis o declarație comună în care subliniază importanța lecțiilor trecutului pentru menținerea păcii și securității continentului, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, transmite The New York Times. Printre semnatari se numără și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi.

Mesajul evocă memoria milioanelor de victime ale războiului și ale regimurilor totalitare – nazismul și stalinismul –, dar și pericolul reeditării greșelilor istorice, precum politica de concesii, împărțirea sferelor de influență și lipsa de asumare a responsabilității pentru crimele regimurilor autoritare, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.
„Comemorarea are sens doar dacă învățăm din trecut și nu repetăm greșelile”, se arată în apelul semnat de liderii mai multor state afectate de ocupația sovietică și de pactele dinaintea și de după război, precum Acordul de la München, Pactul Molotov-Ribbentrop și Conferința de la Ialta.
Apelul conține cinci lecții esențiale ale celui de-al Doilea Război Mondial, cu aplicabilitate directă în actualul context geopolitic:
- Concesiile față de agresor nu aduc pace, ci alimentează ambițiile expansioniste. Asemenea cedării Regiunii Sudete în 1938, acceptarea anexării teritoriale de către Rusia ar însemna perpetuarea conflictului;
- Sferelor de influență trebuie să le ia locul suveranitatea națională. Liderii avertizează asupra pericolului ca Rusia să impună din nou granițe și alegeri geopolitice statelor vecine, așa cum s-a întâmplat după 1945;
- Lipsa de responsabilizare a deschis calea altor atrocități. Crimele sovietice, precum deportările în masă, genocidul din Holodomor sau represiunea anti-sovietică, rămân insuficient condamnate;
- Manipularea istoriei trebuie combătută. Rusia nu poate revendica monopolul asupra victoriei împotriva nazismului, o victorie colectivă a multor popoare, inclusiv a milioane de ucraineni care au luptat în rândurile Armatei Roșii;
- Pacea nu poate exista fără securitate reală și fără descurajarea agresorilor. Ucraina își reafirmă dreptul de a se apăra și de a decide singură alianțele strategice, inclusiv integrarea în UE și NATO.
Apelul condamnă ferm regimul lui Vladimir Putin pentru transformarea Zilei Victoriei din 9 Mai într-un „cult al victoriei” folosit pentru justificarea agresiunii actuale împotriva Ucrainei și consolidarea autoritarismului în Rusia.
„Libertatea trebuie să fie mai bine înarmată decât tirania”, este citat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în finalul declarației.
Declarația se încheie cu angajamentul ferm al semnatarilor de a lucra împreună pentru un viitor european liber, unit și sigur.
Documentul a fost semnat de miniștrii Afacerilor Externe din Republica Cehă (Jan Lipavský), Estonia (Margus Tsahkna), Letonia (Baiba Braže), Lituania (Kęstutis Budrys), Republica Moldova (Mihail Popșoi), Polonia (Radosław Sikorski) și Ucraina (Andrii Sybiha).