main logo
587

O colecție de cărți istorice a fost lansată la Biblioteca Națională

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Institutul de Istorie din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a lansat astăzi colecția de cărți istorice consacrate Marii Uniri, intitulată „România: Marea Unire 1918-2018. 100 de cărți”.

O colecție de cărți istorice a fost lansată la Biblioteca Națională

Solicitată de agenție, directorul instituției gazdă, Elena Pintilei a menționat că, apărute la Editura „Tipo Moldova” din Iași  în coordonarea profesorului universitar Ioan Scurtu, cele 100 de titluri (160 de volume), selectate și incluse în această colecție, au fost publicate în diferite perioade atât în România, cât și în Republica Moldova și oferă o imagine concretă asupra istoriografiei românești din sec. XX și începutul sec. XXI cu referire la Marea Unire din 1918, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a afirmat că fiecare carte din această colecție trebuie privită ca un fel de cărămidă într-un zid al cunoașterii, o cunoaștere care trebuie să fie solidă, care să ne ofere fundamentul pentru a merge mai departe și pentru ca de asupra acestui fundament să construim casa noastră comună.

„Și după cum nu putem evada nici din geografie, așa ne putem construi viitorul - doar prin educație. Felicit autorii acestor minunate cărți și sper ca măcar o parte din ele să le citim și, totodată  să ne dorim să contribuim prin tot ceea ce facem, prin faptele noastre la dezvoltarea noastră comună. Nu suntem ceea ce spunem, suntem ceea ce facem. E o lecție importantă pentru noi”, a constatat diplomatul  român.  

La rândul său, istoricul Ion Negrei a spus că această colecție de cărți este o totalizare a cercetării problemei unității naționale românești, cu prilejul Centenarului Unirii.  

„Este lăudabilă această inițiativă a Editurii „Tipo Moldova”, care a căutat și a reușit să adune acest florilegiu de carte, care demonstrează toată unitatea națională românească din  sec. XIX până în zilele de astăzi. Tema este atât de generoasă, că asupra ei s-au aplecat cei mai mari istorici: Nicolae Iorga, Xenopol, Brătianu ș.a. Tema a fost cercetată în diferite situații – în situații de democrație în perioada interbelică și în perioada de dictatură postbelică. A fost tratată  din diferite unghiuri, dar rămâne în centru aceeași problemă – problema unității naționale românești”, a mai spus Ion Negrei.

Potrivit  scriitorului și editorului din Iași, Aurel Ștefanachi, seria se deschide cu albumul intitulat „România. Documentele Marii Uniri. 1918” și oferă cititorilor o sinteză asupra luptei românilor pentru unitate, precum și Rezoluțiile adoptate de Sfatul Țării de la Chișinău, Congresul General întrunit la Cernăuți, Adunarea Națională de la Alba Iulia, tratatele internaționale prin care au fost confirmate actele de Unire. Lucrările au fost ordonate după perioadele istorice în care au fost publicate.

Prima secțiune cuprinde volume tipărite până în 1940, în care cititorii vor afla despre mișcarea națională din Transilvania, Basarabia și Bucovina, războiul pentru întregirea României, înfăptuirea și apărarea Marii Uniri, cea de-a II-a - cărți publicate în anii 1945-1989,  inclusiv volume de documente, chiar dacă poartă amprenta ideologiei oficiale, și cea de-a  III-a - cărți publicate după 1989. Cele mai multe vizează unirea Basarabiei - temă interzisă de aproape jumătate de secol – autori fiind atât istorici din România, cât și din Republica Moldova. Printre aceștia sunt: Ion Negrei, Iurie Colesnic, Anton Moraru, Ion Țurcanu, Gheorghe Negru, Ion Varta, Anatol Petrencu.

În cadrul evenimentului,  au evoluat interpreții Veronica Mihai, Maria Sarabaș și Ilie Văluță, iar Tatiana Gheiceanu a susținut un recital literar din creația lui Nicolai Costenco.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării