O casă pentru copii orfani, deschisă cu ajutorul voluntarilor din Hârtop
Cu suflet, credință și tradiție, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului „Șezătoarea-i pe Hârtop” a transformat curtea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Hârtop într-un adevărat altar al recunoștinței față de femeia creștină.

Sute de participanți din mai multe raioane au celebrat Duminica Mironosițelor prin cântec, rugăciune și solidaritate, într-un eveniment cu rezonanță națională și scop caritabil: Construirea unei case pentru copii orfani, transmite Știri.md cu referire la observatorul.md.
Festivalul a reunit douăsprezece ansambluri artistice din raioanele Florești, Soroca, Drochia, Șoldănești și Râșcani. Aceștia au oferit momente emoționante prin cântece pascale, poezii și dedicații speciale femeilor creștine – mamelor, bunicilor, fiicelor – „acele suflete care țin aprinsă candela credinței în casele și în inimile noastre”.
Organizat de Parohia „Nașterea Maicii Domnului”, în parteneriat cu Asociația Obștească „ADV Moldova” și Academia Ștefaniană – Școala Tinerilor Voluntari, festivalul a avut loc în Duminica Mironosițelor, un moment spiritual dedicat femeilor care l-au urmat pe Hristos chiar și în momentele de cumpănă.
„Suntem la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului „Șezătoarea-i pe Hârtop”, festival dedicat femeilor creștine, pe care o aniversăm în a treia duminică după Paști. Punem în evidență rolul femeii creștine prin expozițiile care le avem, prin programul cultural-artistic prezentat de colective și nu în ultimul rând prin interpreții care ne calcă pragul, aici în curtea bisericii și o cântă frumos pe mama creștină, bunica, fiica creștină și nu în ultimul rând soția creștină. Ne bucurăm că anul acesta avem foarte multă lume, dublu din ceea ce a fost anul trecut și sperăm ca acest eveniment va ajunge și la multe alte ediții”, a declarat părintele Sergiu Boldirescu, inițiatorul evenimentului.
Festivalul a depășit granițele unui simplu spectacol artistic. A devenit un simbol al unității și generozității. Standurile cu produse tradiționale – de la panificație, la obiecte din lemn, uleiuri și ceaiuri – au fost gestionate de voluntari, iar fiecare achiziție a susținut proiectul ambițios al părintelui Boldirescu: construirea unei case de copii pe teritoriul bisericii, un demers unic în Republica Moldova.
„Noi azi ne aflăm la un eveniment caritabil, făcut de părintele Sergiu Boldirescu din satul Hârtop, unicul preot din Republica Moldova care construiește o casă de copii pe teritoriul unei biserici. Noi am venit de la Nisporeni să îl susținem. Noi am dori ca toți oamenii din Republica Moldova să susțină proiectul dat și chiar domnii care sunt prezenți azi să cumpere câte ceva […] și toți banii aceștia se duc la construcția unei case de copii, ceea ce în Republica Moldova e o raritate”, a declarat Grigore Manole.
Festivalul a fost luminat de prezența artiștilor Igor Cuciuc și Ion Paladi, care au adus în dar publicului cântece pline de emoție și evlavie, consolidând sentimentul de comuniune spirituală.
„Astăzi, aș vrea să spun că acest festival este de acum republican, pentru că sunt colective artistice din mai multe raioane, colective dotate, colective de tip model, nu ne întrecem, astăzi noi dăm mărire Domnului, dăm mărire mironosițelor…”, a spus Petru Rusu, subliniind caracterul spiritual și național al manifestării.
„Femeia noastră creștină are un simbolism aparte, poartă o altă putere, o altă durere […] oamenii caută aceste valori, se identifică cu valori de familie, valorile creștine și ceea ce ne bucură”, a spus emoționată Ala Stîrcu.
Voluntarii tineri, ca Victoria Morari din cadrul Academiei Ștefaniene, au pus umărul la buna desfășurare a evenimentului, contribuind la vânzarea produselor caritabile. La final, toți oaspeții au fost răsfățați cu mămăligă, friptură și brânză de oi – „așa cum se cuvine la o adevărată șezătoare pe Hârtop, cu suflet, credință și gustul copilăriei.”
Festivalul „Șezătoarea-i pe Hârtop” nu este doar o manifestare artistică, ci o dovadă vie a puterii comunității de a celebra valorile creștine, de a sprijini cauze nobile și de a transmite tradiția mai departe. Cu fiecare ediție, evenimentul se consolidează ca o punte între generații, între trecut și viitor, între credință și acțiune.