O cantină din Capitală oferă prânzuri calde pentru circa 200 de bătrâni
În inima Chișinăului, Cantina Socială „Papa Francisc” oferă zilnic o masă caldă persoanelor vulnerabile, fiind un simbol al solidarității și compasiunii. Denumită în cinstea fostului suveran pontif, cunoscut pentru apropierea sa față de cei nevoiași, cantina funcționează cu dăruire și își poartă numele cu mândrie. Reprezentanții sunt optimiști și speră să primească în continuare susținere din partea celor de la Vatican.

La Cantina Socială „Papa Francisc”, lucrul începe dis-de-dimineață. Cele două bucătărese au un meniu bine stabilit, în funcție de produsele pe care le primesc din donații, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Știți de ce facem așa mai grosuț? Ei pleacă acasă, mai pun un pic de apă, mai fierb și fac mai mult. Avem grâu, arnăut, untișor și câte o roșie o să fie. Aceasta este mâncarea de astăzi”;
„În loc de 300 de grame care de facto sunt, le dăm 500 pentru că, ce este mai important, o supă. Ei mănâncă la prânz și rămâne și la cină un pic, și chiar mâine. Și două pâini pe lângă asta le dăm”, spun bucătăresele.
De prânzuri calde beneficiază 180 de bătrâni.
„Terciul îl primesc de trei, patru ori îl mănâncă, borșul și nu trebuie nici de pregătit, faci economie acasă și la gaz, și la apă, și la lumină. Eu spun bogdaproste că sunt așa centre unde ne hrănesc, ne ascultă, ne lecuiesc sufletește”, spune Ana Chelciuc.
„Mi-e greu. Am numai un copil și este peste hotare, și el are trei copii, nu mă poate ajuta și vin aici pentru mâncare. Este foarte necesară această mâncare, este caldă, câteodată nu avem nici puteri în picioare să stăm să o pregătim”, povestește Vera Fricățel, o altă beneficiară.
Cantina activează de 22 de ani, iar de 14 ani poartă numele „Papa Francisc”, după ce mai mulți reprezentanți ai Vaticanului au vizitat și ajutat organizația. Coordonatorii cantinei speră să beneficieze în continuare de sprijin.
„Am avut ajutor material de la ei, bani în plic pentru fiecare bătrân în parte. Au fost bătrâni care m-au telefonat și mi-au spus: „Ați auzit, ce facem mai departe, cum ne descurcăm?””, spune Maria Botnariuc, coordonatoarea cantinei sociale.
În prezent, donațiile și ajutoarele materiale sunt oferite din partea guvernelor Olandei și Italiei. Totodată, pentru a putea oferi prânzuri calde, cantina cooperează cu Banca de Alimente.