O boală extrem de contagioasă, depistată la porumbei în Chișinău
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a depistat un focar de boala Newcastle la porumbei în municipiul Chișinău.

Potrivit Agenției, la moment sunt întreprinse măsurile de eradicare a focarului, conform Hotărârii Guvernului nr. 1085/2017 cu privire la aprobarea Normei sanitar-veterinare privind măsurile de combatere a bolii Newcastle (pseudopesta aviară), transmite Știri.md.
Totodată, pe teritoriul Republicii Moldova au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană la porci domestici: două focare în raionul Ungheni, localitatea Costuleni, și un focar în raionul Soroca, localitatea Oclanda, și un focar de pestă porcină africană la mistreți în raionul Ungheni, proximitatea localității Buzduganii de Jos.
În focare se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de carantină în focare, sunt stabilite zona de protecție și zona de supraveghere în focarele de porci domestici și zona infectată în focarul de mistreți. Controlul mișcării animalelor în interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți, dezinfecție, deratizare. Eliminarea oficială a carcaselor, a produselor secundare și a deșeurilor.
Ce este boala Newcastle sau pseudopesta aviară
Boala Newcastle (pseudopesta aviară) este o boală contagioasă cauzată de un virus din familia paramixo. Virusul care o produce este transmisibil la om, producând conjunctivite şi simptome de gripă. Majoritatea păsărilor de curte și/sau de crescătorie, specii domestice, dar şi sălbatice, pot fi afectate de această boală alimentată în principal de condiţii precare de igienă şi nerespectarea măsurilor de profilaxie generală.
Această boală diferă de gripa aviară, deşi sub aspect clinic ele se aseamănă, fiind cauzată de un alt virus. Riscul cel mai mare de răspândire îl reprezintă păsările migratoare, care sunt purtătoare ale virusului.
Această boală a fost semnalată în Indonezia, în anul 1927, iar în Europa a apărut în oraşul britanic Newcastle, de unde provine şi numele de astăzi al bolii.
Boala Newcastle, modul de transmitere:
– virusul este prezent în aerul expirat, în secreţiile şi fecalele păsărilor infectate;
– apă, mâncare, îmbrăcăminte umană contaminată;
– la om, transmiterea acestei boli nu constituie un pericol, în cazul în care interactionaţi cu păsări infectate, cel mai probabil vă veţi „alege” pentru câteva zile cu febră, conjunctivită sau o gripă uşoară.
Boala Newcastle, simptome (la păsări):
– respiraţie greoaie, tuse;
– aripi căzute, târârea picioarelor, paralizare completă;
– încetarea ouatului;
– diaree apoasă, culoare verzuie;
– inflamarea zonelor din jurul ochilor şi gâtului;
– îmbolnăvirea sau moartea păsărilor depinde de „agresivitatea” virusului, gradul de imunitate oferit de vaccin, condiţiile de mediu.
Boala Newcastle, simptome (la om):
– diaree;
– deshidratare;
– vomă;
– febră.
La om, incubaţia durează doar două-trei zile şi poate apărea conjunctivită, letargie, frisoane şi febră. Recuperarea durează cam trei săptămâni. Omul poate lua boala prin consum de carne de pasăre şi ouă contaminate şi mai rar de la păsările de companie. Boala se poate transmite de la om la om şi chiar de la om bolnav la păsările de companie.
Boala Newcastle, prevenire şi control:
– vaccinarea la timp şi administrarea corectă a medicaţiei;
– zona în care păsările cresc trebuie să ofere condiţii impecabile de igienă;
– interdicţia de a transporta sau muta păsările bolnave, de a arunca întâmplător gunoiul provenit de la acestea;
– nu vor fi aduse persoane străine în zona în care păsările trăiesc, zona respectivă urmând să fie dezinfectată;
– abia după o lună de la data dezinfecţiei, zona poate fi repopulată;
– păsările infectate sunt sacrificate, iar ouăle sunt distruse;
– se contactează un medic veterinar.