O bătrână din Cahul a rămas fără 52.000 lei. Cum au mințit-o escrocii
O femeie în vârstă din raionul Cahul a ajuns victima escrocilor care abordează cetățenii prin telefon sau rețele sociale și îi lasă fără banii de pe cardurile bancare.
Cazul s-a întâmplat la mijlocul lunii ianuarie, victima fiind ademenită să investească într-o „afacere” care i-ar fi adus un venit suplimentar. Escrocii au acționat prin intermediul unei rețele de sociale și prin telefon, transmite Știri.md cu referire la Ziaudeazi.md.
În câteva zile, prin abuz de încredere, escrocii au sustras banii de pe cadrul femeii. Aceasta este una dintre metodele care acum sunt practicate de escroci pentru a deposeda cetățenii de bani.
Un alt cahulean a rămas, tot în această lună, fără 4500 lei. Bărbatul a fost telefonat de un pretins funcționar bancar care prin diferite metode solicită transmiterea datelor de pe cardul bancar.
Acum, potrivit polițiștilor, schema este derulată de chiar 2 persoane. În timpul unui apel, persoanele care comunică cu victima se schimbă, creând impresia că ultima comunică într-adevăr cu angajații băncii.
La Cahul sunt înregistrate cazuri, tot în luna ianuarie 2023, de pierdere a portmoneelor cu cardurile bancare care au și codul PIN scrise pe ele.
În primele 3 săptămâni ale anului curent, în raionul Cahul, deja au fost înregistrate 6 cazuri de sustragere a banilor de pe cardurile bancare.
Suma totală a pagubei depășește 100 mii lei.
Polițiști îndeamnă cetățenii să fie prudenți și să nu transmită nimănui datele cardurilor bancare, iar în caz că au fost telefonați de persoane care s-au prezentat drept angajați bancari, cel puțin să întrerupă apelul și să apeleze la numerele de telefon care sunt înscrise pe cardul bancar.
Codul penal prevede că Escrocheria, adică sustragerea bunurilor altei persoane prin abuz de încredere, inducere sau menținere în eroare, se pedepsește cu închisoarea. În dependență de gravitatea acțiunilor escrocilor, pedeapsa poate ajunge și până la 15 ani de pușcărie.