Nutriționist: Cum folosim ridichea neagră în alimentaţie şi tratament
Ridichea neagră este o legumă rădăcinoasă, folosită în medicina naturistă din cele mai timpuri. Aceasta este adesea consumată pentru tratarea tusei sau a afecțiunilor digestive. Însă, e cazul să o includeți mai des în meniul vostru, deoarece ea are o mulțime de beneficii. Care sunt acestea, dar și câteva modalități de a reintegra această legumă în regimul alimentar, aflăm de la nutriționistul Victoria Coşciug.

„Ridichea, de fapt, e o rădăcinoasă, foarte benefică și utilă care, încă din evul mediu a fost folosită pentru tratarea tusei convulsive, dar și pentru tratarea patologiilor gastro intestinale. Ulterior, sau mai identificat și alte benefici. Printre efectele care s-au întâlnit cu scop benefic sunt efectul diuretic, antiinflamator, de detoxifiere”, a spus nutriționistul în cadrul emisiunii Telemagazin Moldova, transmite Știri.md.
Ridichea poate fi folosită în alimentație ca sirop. Pentru aceasta avem nevoie doar de ridiche și miere de albine.
Tehnica de pregătire ar fi: luăm o ridiche, îi tăiem căpăcelul, scoatem miezul ridichei, astfel ca pereții săi să fie în jur de doi, trei centimetri, punem în interior miere de albine ca să acopere o treime din gaură, se lasă la rece timp de 12 ore, după care se scoate de la frigider și se consumă cu 15 minute înainte de masă.
Cum se consumă: copiii - câte o linguriță de trei ori pe zi, maturii - câte o lingură de trei ori pe zi.
„Ca să nu avem un efect advers, se recomandă să diluăm sucul de ridiche - în proporție de patru porții de suc de ridiche și șase de suc de morcov. E voie și cu apă, însă pentru un efect imunostimulator mai puternic, se recomandă cu suc de morcov”, a spus nutriționistul.
De asemenea, ridichea se folosește atât în salate, cât și în supe. „În supe se folosește pentru un efect antioxidant, cât și se recomandă persoanelor care au o digestie îngreunată. Ea nu intră în conflict cu nimic. Se recomandă să facem o supă ordinară, în care punem ridichea. În salate, se recomandă ca ridichea neagră să fie combinată cu morcov, țelină, suc de lămâie și ulei de măsline. Se recomandă de consumat o astfel de salată cu o parte proteică, în deosebi cu pește”, spune nutriționistul.
Cine nu ar trebui să mănânce ridiche: Ar fi bine ca înainte de a face o cură cu suc de ridiche, e important ca persoana să se adreseze unui specialist, pentru că ar putea apărea efecte adverse sau s-ar putea acutiza gastrita sau alte dereglări gastrice, pentru că crește PH-ul. Se recomandă, în deosebi, să fie folosită de persoanele care suferă de hiperteroidie. Astfel, aceasta va influența la stimularea funcției glandei teroide. În cazul în care persoana are probleme cu glanda teroidă, acest produs este contraindicat.