main logo
517

Numărul de elevi în școlile profesionale este în descreștere

Cele peste 40 de școli profesionale și în jur de 30 de colegii ale Moldovei își așteptă candidații.

Numărul de elevi în școlile profesionale este în descreștere

Formarea elevilor pe ruta profesională este susținută și de bursă lunară, prânz gratuit, loc de trai și alte facilități, dar nici măcar acestea nu-i atrag pe tinerii care își croiesc viitorul, transmite Știri.md cu referire la tvc.md.

Este perioada admiterii, totuși, holul Școlii Profesionale Nr. 7 din Chișinău este gol. 

Administrația școlii ne-a declarat că cei mai mulți tineri au depus actele în prima zi. Iar pe parcursul săptămânii au fost completate doar puțin peste 50 de cereri de admitere.

Alexandru Ciobanu, director, Școala Profesională nr. 7, Chișinău: „La ziua de astăzi, după numărul de cereri care sunt, la meseria electrician în construcții, electrician montator rețele de iluminat, la trei ani de studii avem 28 de cereri, după care este Lăcătuș-instalator tehnică sanitară – 9 cereri și electrogazosudor-montator – tăietor cu gaze – 7 cereri. Acestea sunt printre cele mai solicitate meserii”.

Cel mai puțin solicitate sunt meseria de zugrav, tencuitor, fierar betonist. Nici ofertele generoase ale instituției, care includ burse, cămin, prânz gratuit și posibilitatea de angajare nu influențează fluxul în descreștere al viitorilor meseriași.

Diana Clipaci, secretarul comisiei de admitere, Școala Profesională nr. 7, Chișinău: „În comparație cu anul trecut, fluxul elevilor este în descreștere pentru că dacă în anii precedenți în fiecare zi erau câte 15-20 de persoane, anul acesta undeva… chiar astăzi avem 11, ieri 9.”

În curtea școlii l-am găsit pe Viorel, care a venit să-și susțină fratele să depună actele pentru meseria de Instalator în tehnica sanitară. Băieții spun că au ales această profesie pentru a avea un viitor în Moldova.

„Știind faptul că fiecare dintre noi vrem să avem un sistem de încălzire bun, sperăm că profesia dată ne va ajuta ca el să devină un specialist bun ca să aibă un viitor la noi acasă”.

Situația mai bună la Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău. Aici, timp de o săptămână au depus actele în jur de 250 de elevi. Potrivit administrației, față de anul trecut diferența nu este prea mare.

Valeriu Pelivan, director Centrul de Excelență în Construcții, Chișinău: „Până la moment în patru zile au fost depuse în jur de 250 de cereri, în comparație cu anul trecut, când această cifră a fost în jur de 270-300 de cereri”.

Numărul elevilor-viitori meseriași scade în fiecare an. Potrivit administrației școlilor motivul ar fi cel demografic, dar şi faptul că tot mai mulţi părinţi îşi iau copii peste hotare.

În Republica Moldova sunt peste 40 de școli profesionale și în jur de 30 de colegii unde pot fi studiate peste 80 de meserii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării