main logo
2574

Număr insuficient de rachete antigrindină în nordul R. Moldova

Luna mai a adus un val intens de instabilitate atmosferică în Republica Moldova, cu ploi și risc sporit de grindină. Drept urmare, sistemul național antigrindină a fost pus în funcțiune mult mai frecvent decât în anii precedenți. Până astăzi, doar în nordul țării au fost lansate aproape 200 de rachete în direcția norilor încărcați cu gheață.

Număr insuficient de rachete antigrindină în nordul R. MoldovaImagine simbol

La punctul rachetar de la Soroca, cei șase angajați sunt la muncă în regim non-stop. Aceștia spun că mai au în stoc doar câteva rachete, un număr insuficient în caz de ploi puternice cu risc de grindină, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Unitatea specială Antigrindină Soroca include 23 de puncte rachetare, suprafața protejată fiind de aproape 330.000 de hectare din opt raioane. În această lună, regiunea de nord a fost afectată de o succesiune constantă de fronturi atmosferice, ceea ce a dus la formarea frecventă a norilor de grindină. Substanța care se conține în rachete modifică structura norilor și reduce formarea cristalelor mari de gheață.

„Noi prelucrăm norii ca să formeze mai multă grindină mărunțică precum crupa și până la pământ cade cu precipitații și se topește în straturile calde ale atmosferei, dar luna mai sezonul 2025 este mai rece și nu dovedește, straturi calde în atmosfere nu avem și ploi încă se mai așteaptă”, spune Mihail Țurcan, comandant la unitate.

Intervențiile sunt realizate în baza prognozei meteorologice, iar procesul este coordonat inclusiv cu Autoritatea Aeronautică, pentru a asigura siguranța zborurilor. De asemenea, există restricții ce țin de lansarea rachetelor peste localități.

Fără sistemul antrigrindină, pierderile în agricultură ar fi uriașe, spun specialiștii.

„Noi suntem responsabili și ne bucurăm câte o dată că avem cu ce lucra și toată grindină care o doboară racheta. Reaghentul care doboară și nu face pericol la cultură, să fie și sfeclă, mere, prune, caise, ce avem pe teritoriu - să salvăm munca agricultorilor”, a menționat inginerul Igor Trifailă.

Inginerii spun că mai au în depozit doar câteva rachete și speră că stocurile vor fi suplinite în curând. Între timp, sunt nevoiți să ceară rachete antigrindină de la alte puncte din regiune.

„Rachete am avut, dar le-am dus pe la alte puncte care terminase rachetele. La moment avem patru rachete”, a spus Ion Vrîncean, comandant.

Vicedirectorul Serviciului Antigrindină, Vasile Aghenie, declară că Unitatea specială Antigrindină din Soroca a consumat 196 de rachete antigrindină de la începutul sezonului agricol, rămânând cu un stoc de 186.

„Depinde de cum va fi timpul, anul ăsta este cam greu. Nordul a lucrat anul ăsta, dar sudul nu prea, ne gândim deja să luăm de la sud și să ducem la nord, dar sperăm să primim și vom vedea”, a declarat Vasile Aghenie.

Responsabilul spune că la nivel național, în depozite mai sunt aproximativ 2.800 de rachete antigrindină, iar din Bulgaria urmează să ajungă alte peste 1.300. Anul acesta, livrarea este întârziată cu aproximativ o lună din cauza complicațiilor legate de transportul acestor dispozitive. În întreagă țară, sistemele antigrindină protejează o suprafață de peste un miliard 665.000 hectare, prin intermediul celor 132 de puncte de lansare funcționale.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării