Nu vom mai putea construi singuri case? Reacția MIDR la noile modificări
De câteva zile, în spațiul public circulă informații contradictorii cu privire la noile reglementări din domeniul construcțiilor, stârnind neliniște în rândul cetățenilor. Conform unor postări, orice construcție mai mare de 15 metri pătrați, indiferent de destinație, ar trebui realizată exclusiv de o companie de construcții, cu toate documentele necesare. Aceste informații au făcut referire la modificările recente ale Codului urbanismului, care vor intra în vigoare pe data de 30 ianuarie 2025.
După ce legea a fost votată în Parlament, la 30 ianuarie, Vlad Bilețchi, activist și președinte al organizației Unirea-ODIP, a publicat un video în mediul online în care a spus că noua lege impune ca cetățenii să apeleze obligatoriu la o companie de construcții autorizată pentru a construi sau efectua reparații capitale la casele proprii, transmite Știri.md.
„Acum, persoanele fizice nu mai au dreptul să își construiască case singure. Indiferent de experiența pe care o au în domeniu sau de economiile strânse pe parcursul vieții, ei vor trebui să recurgă la o firmă înregistrată, cu reprezentanți autorizați, care să verifice și să certifice conformitatea construcției”, a declarat Bilețchi.
Activistul a subliniat că acest lucru se aplică și în cazul reparațiilor capitale la locuințele deja existente, chiar și atunci când ele sunt moștenite. Conform legii, orice lucrare de construcție sau reparație care depășește un anumit nivel va trebui realizată exclusiv de către companii de construcții specializate și autorizate.
Bilețchi a distribuit și fotografii cu articolele din lege, însoțite de îndemnul de a verifica informațiile detaliate, menționând că legislația va avea un impact semnificativ asupra sectorului construcțiilor din Republica Moldova.
„Această lege va duce la creșterea prețurilor în sectorul construcțiilor. Totodată, mulți oameni care activau în acest domeniu vor rămâne fără locuri de muncă și fără posibilitatea de a-și întreține familiile”, a mai spus Bilețchi.
Activistul a criticat faptul că această lege intră în vigoare într-o perioadă de criză economică profundă, când mulți cetățeni abia reușesc să își plătească facturile la utilități. El a abordat costurile și influențele din spatele promovării acestei legi și a sugerat că ar putea exista interese financiare în sprijinul unor agenții de construcții care vor beneficia de pe urma noii reglementări.
Totodată, liderul Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a reacționat, afirmând că „cetățenii nu vor mai avea dreptul să-și construiască singuri casele, ci vor fi obligați să angajeze o companie pentru asta”.
„De acum înainte, nu veți mai avea voie să construiți singuri o casă. Așa a decis guvernarea PAS. Nu vom mai putea să ne facem singuri locuințele. Vom fi obligați să angajăm o companie de construcții și să achităm costuri suplimentare”, a declarat Costiuc.
În replică, deputatul PAS Vasile Grădinaru, unul dintre cei care a propus noile modificări la lege, a ieșit în spațiul public și a spus că, „pe Internet circulă informații false, iar cetățenii pot efectua lucrările individual”.
„Mai mult, articolul 150 prevede acest lucru în mod expres. Mie mi se pare că lucrurile sunt destul de clare. Dacă există vreo interpretare ambiguă, voi adresa o solicitare către Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a modifica formularea articolului 165, astfel încât să nu existe nicio speculație. Este alegerea dumneavoastră dacă veți construi singuri sau dacă veți apela la o companie de construcții”, a declarat Grădinaru.
După ce deputatul PAS a venit cu unele precizări, Vlad Bilețchi a ieșit din nou în spațiul public, subliniind că „Vasile Grădinaru nici măcar nu știe ce lege a votat”.
„Deputatul PAS Vasile Grădinaru susține că ceea ce am spus eu este fals. Online circulă informația eronată conform căreia, începând cu 31 ianuarie 2025, persoanele care doresc să efectueze lucrări de reparație, întreținere sau construcție pentru o casă individuală vor fi obligate să apeleze la serviciile unei companii de construcție. Aceasta este o informație falsă. Cetățenii pot să efectueze aceste lucrări individual. Mai mult, articolul 150 din Codul urbanismului prevede clar că, inclusiv pentru casele individuale de până la 150 de metri pătrați sau pentru alte tipuri de lucrări, nu este necesar un certificat de urbanism și nici autorizație de construcție. Haideți să verificăm împreună dacă ceea ce vă spun este corect, iar dumneavoastră, se pare, nici măcar nu știți ce lege și ce conținut al legii ați votat.
Articolul 165 explică foarte clar cine are dreptul să execute lucrări de construcție. Și scrie negru pe alb că aceste lucrări pot fi executate doar de persoane juridice înregistrate în Registrul de Stat în domeniul construcțiilor. Asta înseamnă că doar ele au acest drept, iar altcineva nu.
Iată lista exactă a lucrărilor care pot fi efectuate doar de companii de construcții, așa cum prevede articolul 165: lucrări de amenajare a teritoriului, construcții noi, lucrări de reparații capitale, renovări majore, reconstrucții la construcțiile existente, lucrări de consolidare, conservare, restaurare și reabilitare pentru construcțiile cu statut de monument.
Așadar, doar persoanele juridice pot efectua astfel de lucrări. Articolul 150, la care face referire domnul deputat, spune că lucrările de construcție pot fi realizate fără certificat de urbanism și autorizație de construire. Însă, acest lucru nu înseamnă că o persoană fizică poate construi singură o casă sau poate efectua lucrări de construcție. Articolul 150 simplifică procedurile, dar nu schimbă prevederile articolului 165. Acestea sunt foarte clare: lucrările de construcție pot fi efectuate doar de persoanele juridice”, a conchis Bilețchi.
Într-un răspuns pentru Știri.md, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a explicat că noul Cod prevede reguli care reglementează mai strict construcțiile de locuințe individuale și anexe gospodărești, care în trecut nu aveau reglementări clare.
MIDR a precizat că, până la intrarea în vigoare a noului Cod, aceste construcții erau neconforme și nu puteau fi înregistrate în Cadastrul bunurilor imobile. Potrivit noului Cod, lucrările de construcție pentru casele destinate unei singure familii pot fi realizate în condiții simplificate, fără certificat de urbanism și autorizație de construire, iar verificarea proiectului este opțională.
În ceea ce privește controversele apărute cu privire la cine poate executa lucrările de construcție pentru casele individuale, MIDR a explicat că, deși unele lucrări pot fi realizate de proprietari cu forțele proprii, anumite lucrări esențiale, care vizează siguranța structurală, instalațiile de gaze și altele, trebuie realizate de către companii autorizate. Ministrul Infrastructurii a adăugat că acest aspect va fi clarificat prin amendamente la legislație.
MIDR a subliniat că scopul noilor reglementări nu este de a impune costuri suplimentare pentru cetățeni, ci de a asigura un sector al construcțiilor bine reglementat, cu prețuri corecte și accesibile. În plus, noile reglementări sunt menite să prevină lucrările necorespunzătoare și riscurile majore de siguranță.
Ministerul a asigurat cetățenii că există posibilitatea de a construi sau repara locuințele proprii, fără a apela la o companie autorizată, dar cu respectarea unor condiții legale stricte pentru siguranța și stabilitatea construcțiilor.
„Noile reglementări din domeniul construcțiilor continuă să fie analizate și ajustate pentru a proteja interesele cetățenilor și pentru a asigura un sistem mai sigur și mai eficient în acest sector”, conchid reprezentanții MIDR.