Nu-și poate legaliza moștenirea după decesul soțului: Istoria unei femei
Situație ieșită din comun pentru mai multe familii din satul Chircăiești, raionul Căușeni, care, după decesul unuia dintre parteneri, nu își pot legaliza moștenirea. Acest lucru se întâmplă din cauza unei legi care impune soților care nu au copii să împartă averea defunctului inclusiv cu rudele îndepărtate ale acestuia.

Oamenii susțin că legea aprobată în 2019 îi privează de o parte din averea acumulată în timpul căsniciei și le permite ca moștenirea să ajungă la rude pe care nu le cunosc sau chiar nu le-au întâlnit niciodată. Aceste familii cer autorităților centrale modificarea legislației, pentru a acorda soțului supraviețuitor dreptul de a deveni moștenitor direct al averii defunctului. O inițiativă legislativă în acest sens a fost deja aprobată în prima lectură de Parlament, transmite Știri.md cu referire la studio-l.online.
Trebuie să împartă o parte din casă cu 20 de rude ale soțului. Se întâmplă la Chircăiești , Căușeni, cu o femeie de 74 de ani care după decesul soțului nu-și poate legaliza moștenirea. Femeia susține că locuința în care trăiește de-o viață a construit-o în anul 1974 împreună cu soțul ei.
Din cauza că nu au avut copii, după decesul soțului, a fost impusă de notar să ceară semnături de la frații soțului și de la nepoți. Femeia susține că în total avea nevoie de 20 de certificate de naștere și 20 de semnături, depuse la notar. Totul pentru a intra în legalitatea de moștenire a părții care i-ar fi aparținut soțului. Și Tatiana Eni din aceeași localitate este în aceeași situație, femeia povestește că în 2021 a decedat soțul, iar patru ani mai devreme și-a îngropat unicul fiu.
Când a început să-și perfecteze documentele privind moștenirea și-a pus mâinile în cap. Femeia afirmă că deși au trecut aproape patru ani încă nu a scos-o în capăt.
Locuitorii satului Chircăiești spun că legea aprobată în anul 2019 privind clasele de moștenire este una greșită, iar oamenii sunt puși în situația de a nu-și mai perfecta niciodată dosarele succesoriale.
Potrivit datelor de la ASP, din 2019 de când legea a fost aprobată notarii au făcut peste 28.000 de interpelări pentru a afla numărul de rude ale unor persoane decedate în procesul de moștenire, iar cetățenii ar fi cheltuit peste trei milioane de lei pentru asta.
Totuși, la data de 13 martie, Parlamentul a votat în prima lectură modificarea acestei legi. Procedurile legate de moștenire vor fi simplificate. Artemie Cătănoi, autorul legii propune reintegrarea soțului supraviețuitor în clasa I de moștenitori legali. Potrivit deputatului Artemie Cătănoi, proiectul de lege va fi examinat de Parlament în a doua lectură. Autorii propun ca documentul să intre în vigoare după trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial.